Terve.fi

keuhkolaajentuma?

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala

Kysymys:

terve olen 29 vuotias mies ja sain astman v2006.sain siihen ventoline ja beclomet piippu lääkityksen.astma paheni vuonna 2007 armeijassa jolloin määrättiin uus lääke beclometin tilalle nimeltään seretide diskus 50/250.tähän päivään asti on sitten pysynyt astma tasaisena kunnes kämpälläni alkoi muutamana päivänä ensin nenä vuotaa ja siitä sitte pikkuhiljaa alkoi henkiä ahdistamaan.menin porukoille hetkeksi asumaan kun aloin epäilemään että sielä kämpäs saattaa olla hometta ja kuinka ollakkaan oireet lähti pois.nyt olen irtisanonut kämpän mutta käynyt sieltä aina välillä hakemas jotain vaatteita tai muuta tavaraa niin oireet on tullu aina takas mutta lähtenyt kun on mennyt pois kämpiltä kunnes nyt viimesen kerran kävin niin oireet vähän helpotti mut ei lähteny kunnolla ja täs on nyt yli viikon ahdistanut ja tänään menin lääkäriin jossa mulle annettiin tehtäväksi puhallustestit kahdelle viikolle ja sen jälkeen spirometriaan.sydänfilmikin otettiin mutta sielä ei näkynyt mitään erikoista ja verenpaineetkin oli normaalit.ei tuota ongelmaa puhaltaa puhallusmittariin yli 700 lukemat.onko mitään tietoa mikähän ongelma mulla vois olla ja kannattaako liikuntaa harrastaa ennenkun vahvistuu mikä vika mus on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Kyseessä on todennäköisesti astman paheneminen. Esimerkiksi hengitystieinfektio, siitepölyt tai home voivat pahentaa astmaa tilapäisesti.

Liikuntaa voi harrastaa, jos vointi muuten tuntuu normaalilta.

Kannattaa nyt rauhassa odottaa suunnitellut tutkimukset. Keuhkolaajentuma on ikäiselläsi ihmisellä epätodennäköinen selitys.

Ystävällisin terveisin, Jarkko Kuoppala

Julkaistu: 17.5.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.