Terve.fi

Keuhko-ongelma?

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala

Kysymys:

Tervehdys. Olen 23-vuotias 168cm/82kg mies ja tupakoinut nyt 7 vuotta. Hengitykseni vinkuu jonkin verran ja minulla on ollut tupakkayskää jo muutaman vuoden. Isoin ongelmani on kumminkin erittäin harvoin/satunnainen (kuukausien väli) tuntemani painostava kipu rintakehässäni. Tämä tapahtuu yleensä yhtäkkiä ja kestää minuutin tai kaksi, enkä oikein tiedä mistä voisi johtua. Olenko turhaan huolestunut asiasta? Haluaisin myös tietää, että mitä kautta kannattaisi lähteä kyselemään/tutkimaan kuinka pahaa jälkeä olen jo saanut aikaan omalla tyhmyydelläni tupakoida?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Itse kipu ei sovi keuhko- tai sydänperäiseksi vaan pikemminkin rintakehän tukirakenteista tulevaksi. Kipu sinällään ei vaikuta vaaralliselta oireelta. Hengityksen ajoittainen vinkuminen ja yskä toki ovat keuhkoperäisiksi sopivia oireita. Asiaa voi selvittää yleislääkärin (terveyskeskus, yksityislääkäri tai työterveyshuolto) tai keuhkolääkärin (yksityisvastaanotto) vastaanotolla. Tupakoinnin lopettaminen on joka tapauksessa hyödyllistä. On olemassa reseptilääkkeitä, jotka kaksinkertaistavat onnistumisen mahdollisuuden. Reseptin saa edellä kertomiltani lääkäreiltä. Ystävällisin terveisin, Jarkko Kuoppala

Julkaistu: 27.7.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.