Terve.fi

Huoli asbestille altistumisesta

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Hei!

Olen (liian myöhään) lukenut asbestista ja sen vaaroista ja missä kaikessa sitä on rakentamisessa käytetty. Perheemme on asunut kolmessa kerrostaloasunnossa, joissa kaikissa on tehty remonttia (mm. kylpyhuone, keittiö). Yhdessä remontissa ja purkuhommissa olimme itse mukana, muut on teetetty alan ammattilaisilla. Kukaan ei koskaan ole puhunut asbestikartoituksen tarpeellisuudesta. Kaikki purkaminen (laattojen ja muovimattojen irrotus, piikkaus ym.) on siis tehty ilman mitään suojauksia, ja pölyä on tietysti levinnyt joka paikkaan.

Myöhemmin sitten olen lukenut, että asbestia on voinut olla melkein missä vaan, ja että esim. ennen kylppäriremppaa pitäisi aina tehdä asbestitutkinus. Onni onnettomuudessa kuitenkin, olen ymmärtänyt, että meidän talomme ja niiden materiaalit (1950- ja 1980-luvuilta) eivät ole olleet ihan pahimmalta "asbestiaikakaudelta". Todennäköisesti olemme asbestia kuitenkin ainakin jonkin verran hengitelleet. Joten vaikka altistumisemme purku- ja remonttitöissä jäikin tuohon yhteen kertaan, niin olemme myös vuosien ajan asuneet näissä asunnoissa missä remonttia on tehty. Nykyinen asuntomme remontoitiin puolisen vuotta sitten ja emme asuneet täällä sinä aikana, mutta jälkisiivousta tein itse. Remonttimiehet siis teki hommia ihan normaaliin tapaan, ei asbestipurkutyönä (wc, keittiö ym.: laattojen irrotusta, seinien piikkausta ym.; 1950-l lopussa valmistunut talo). Kyseessä oli vielä hyvämaineinen isohko firma, mutta eipä taas kukaan maininnutkaan mistään asbestin mahdollisuudesta :(

Pitääkö paikkansa, että mikäli asbestipölyä asuntoon leviää, se ei sieltä ikinä häviä vaikka kuinka siivoaisi? Mietin tätä koko ajan ja ahdistaa tavattomasti – onhan kyse kodistamme, kauheata ajatella, että ilmassa leijuisi jatkuvasti jotain hengenvaarallista! Altistummeko siis edelleen ja ikuisesti? Entä tuo oma osuutemme purku- ja remonttitöissä n. 10 v sitten – kuinka vakava altistuminen se oli, jos kohteessa tosiaan oli asbestia (jälkeenpäin mahdoton tietää). 

Miten asian suhteen tulisi toimia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Asbesti on yleisnimi eräille luonnossa esiintyville kuitumateriaaleille. Sitä käytettiin 1960-70 lukujen aikana paljon eristemateriaaleissa. Muissa rakennusmateriaaleissa sitä ei juurikaan esiintynyt. Kun asbestia käytetään tai puretaan, ilmaan leviää hienopölyä ja asbestikuituja, jotka hengityksen mukana kerääntyvät keuhkoihin. On todettu, että asbestialtistus lisää riskiä sairastua keuhko- tai keuhkopussin syöpään ja asbestoosiin, missä keuhkokudoksen sidekudos lisääntyy ja toiminnallinen keuhkokudos samalla vähenee.  Riski on suoraan verrannollinen altistumisen suuruuteen.  Mikäli tauti puhkeaa kuluu oireiden alkamiseen 15-40 vuotta.

On tosiaan hyvä, että asuntojenne rakennusvuodet eivät osuneet pahimpaan asbestiaikakauteen.

Jälkisiivouksen aikana suurin osa mahdollisesta asbestipölystä häviää. Kun ajan myötä imurointien ja siivousten yhteydessä mahdolliset minimaaliset määrätkin, jotka eivät enää tautiriskiä oleellisesti lisää, koko ajan vähenevät, ei teidän kohdallanne ole juurikaan ainakaan muiden kuin itsenne osalta riskiä taudin puhkeamiseen.  Teidänkin kohdalta riskiä on vain, mikäli asbestia olisi kohteessa purkamisen ja jälkisiivouksen aikana ollut.

Suosittelen, että käytte keuhkoröntgenkuvassa 10 ja 15 vuoden kuluttua mahdollisesta altistumisesta ja sen jälkeen kolmen vuoden välein tai tiheämmin, mikäli hengitystieoireita ilmenee.

Ei kannata ruveta asiaa murehtimaan, kun  mahdollinen altistus ei kuitenkaan ollut pitkäaikaista.  Muutaman tunnin altistus ei lisää riskiä ollenkaan, kolmen kk:n altistuskin vain jonkin verran.

Työterveyslaitos voi antaa lisätietoa asbestialtistuksesta.

Julkaistu: 12.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.