Terve.fi

Emättimen arpi kiristää

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 23.11.2018

Kysymys:

Emättimen arpi kiristää

Olen kolmekymppinen nainen. Esikoiseni syntyi 4,5 kuukautta sitten. Synnytyksessä minulle tehtiin välilihan leikkaus.

Aluksi tikit repesivät eikä arpi lähtenyt paranemaan vaan tulehtui. Se hoidettiin antibiooteilla. Nyt tulehdusta ei enää ole, mutta arpi on kova ja kiristävä. En ole pystynyt seksiin, sillä yritys sattuu liikaa. Myös arven ulkonäkö ahdistaa minua, enkä tunne oloani vapautuneeksi mieheni kanssa. Voiko arvelle tehdä jotain? Jatkuuko paraneminen yhä, ja jos jatkuu, kuinka kauan siinä oikein menee?

Näytä vastaus

Vastaus:

Alatiesynnytyksessä välilihaa joudutaan joskus leikkaamaan, jotta synnytyksen ponnistusvaihe etenisi hallitusti eikä väliliha repeäisi. Välilihan leikkausta kutsutaan episiotomiaksi. Synnytystä hoitava kätilö arvioi jokaisen synnytyksen kohdalla erikseen, onko toimenpide tarpeen. Siihen vaikuttaa muun muassa syntyvän lapsen asento, koko ja äidin kudosten joustavuus.

Synnytyksen jälkeen episiotomiahaava ommellaan useassa kerroksessa siten, että kudokset saadaan hyvin vastakkain. Haava-alue altistuu emättimen ja suoliston bakteereille. Hyvästä hygieniasta huolimatta haavat tulehtuvat ajoittain. Tulehdus pitkittää haavan paranemista ja voi vaikuttaa arven muodostumiseen. Synnytyksestäsi on vasta melko vähän aikaa. Arpi ohenee ja muuttuu joustavammaksi ajan myötä.

Voit itse rasvata ja varovasti venyttää haava-aluetta esimerkiksi hajusteettoman ihoöljyn avulla. Yhdynnät pitää aloittaa varovasti. Liukastetta kannattaa käyttää heti yhdynnän alusta alkaen.

Limakalvot voivat olla ohuet ja arat myös imetyksen vuoksi etenkin, jos kuukautiskierto ei ole vielä käynnistynyt uudelleen. Jos arpi vaivaa vielä vuoden kuluttua synnytyksestä, sitä kannattaa käydä näyttämässä gynekologille.

Asiantuntija: LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Elina Holopainen, Hyks Naistenklinikka ja lääkäriasema Femeda

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.