Terve.fi

Astma paheni - onko asbesti syy?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 11.12.2019

Kysymys:

Muutin kuusi vuotta sitten 1960-luvun taloon, jossa oli muuttoa ennen revitty vanhat muovimatot irti ilman asbestikartoitusta. Tilalle asennettiin laminaattilattia. En oleillut asunnossa remontin aikana.

Viime aikoina flunssat ovat lisääntyneet ja hengenahdistustakin on enemmän. Olen pienestä asti sairastanut astmaa.

Voiko asuntoon jäänyt asbesti aiheuttaa pahentuneet oireeni? Kuinka tätä pitäisi tutkia?

Vastaus:

Jos astmaoireesi pahenevat selvästi, kun olet asunnossasi, on todennäköistä, että oireilu liittyy asunnon sisäilmaan.

Asunnon rakenteissa ja ilmassa voi olla monia erilaisia tekijöitä, jotka pahentavat astmaasi.

Asbesti ei tyypillisesti aiheuta astmaa, mutta se aiheuttaa sitäkin vakavampia sairauksia, kuten keuhkoasbestoosia ja keuhkosyöpää. Nämä sairaudet ilmaantuvat yleensä vasta kymmenien vuosien päästä altistumisesta.

Suosittelen, että otat yhteyttä esimerkiksi rakennusterveysasiantuntijaan, joka voi teettää tarvittavia tutkimuksia. Olisi hyvä tarkastaa asuntosi ilmanlaatu ja rakenteet.

Suosittelen myös, että käyt omalla lääkärilläsi. Hän voi tutkia astmasi tilanteen ja muokata hoidon sopivaksi.

Jos oireesi ovat asunnossa vaikeat, kannattaa siellä oleilua välttää, kunnes tarvittavat tutkimukset ja korjaukset on tehty.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.