Sairaudet

Yle: Sanaristikoiden ratkominen auttaa muistisairauden ehkäisemisessä

Sanaristikoiden täyttäjillä on selvästi parempi lyhytkestoinen muisti, kuin heillä, jotka eivät ole kiinnostuneet sanaristikoiden täytöstä.

18.7.2017 Terve.fi

Sanaristikoiden täyttäjillä on tuoreen tutkimuksen mukaan selvästi parempi muisti sekä huomio- ja päättelykyky, kertoo Ylen uutinen.

Exeterin yliopiston ja Lontoon Kings Collegen yhteistutkimukseen osallistui yli 17 000 ihmistä, joiden ikähaitari oli 50–96 vuotta. Tutkittavat olivat terveitä, eikä heillä ollut todettuja muistisairauksia.

Tutkimuksessa tutkittavia pyydettiin kertomaan, kuinka usein he ratkovat sanaristikoita. Kokeissa testattiin myös, kuinka nopeaa kielellinen päättelykyky oli, sekä lyhytmuistin tarkkuutta.

Sanaristikoiden täyttö nuorentaa aivoja

– Sanaristikoiden tekijöiden suorituskyky yhdeksässä kognitiivisessa testissä oli johdonmukaisesti muita parempi. Se myös yleensä nousi sen mukaan, miten säännöllinen harrastus sanapelit ovat, sanoo neurotutkimuksen professori Keith Wesnes Exeterin yliopistosta Ylen uutisessa.

Tutkimus osoitti, että säännöllinen sanaristikoiden täyttö näkyi kymmenen vuotta nuorempana aivotoimintana biologiseen ikään verrattuna. Jos koehenkilö täytti yhden sanaristikon päivässä, lyhytkestoinen muisti oli selvästi parempi kuin henkilöllä, joka ei täyttänyt sanaristikoita lainkaan.

Tutkimusta jatketaan edelleen kliinisillä kokeilla. Kahden yliopiston yhteistutkimus esiteltiin kansainvälisessä Alzheimer-konferenssissa Lontoossa.

Lähde: Yle 17.7.2017

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi