Terve.fi

Yhdyntäasennot

Yhdyntäasennot

Seksiasennoissa vain mielikuvitus on rajana. Tässä lista yleisimmistä seksiasennoista. Lue lisää.
Teksti Toimitus
Mainos

(Yhdyntä)asennot tarkoittavat asentoja, joihin seksiä harrastavat ihmiset asettuvat seksin/yhdynnän aikana. Näihin asentoihin pätee sama toteamus, mikä voidaan lausua seksin harrastamisesta yleensä: vain mielikuvitus on rajana. Yleisesti asennot voidaan kuitenkin jaotella siten, että seksi/yhdyntä tapahtuu joko edestä, takaa, sivulta tai päältä. Näissä asennoissa voidaan olla joko maaten, seisten tai polviseisonnassa sekä istuen. Kumppanit voivat olla toisiinsa nähden joko sylikkäin, seläkkäin, kasvokkain tai kasvot samaan suuntaan. Osapuolet voivat olla joko keskenään samassa asennossa tai toinen toisestaan poikkeavassa asennossa.

Asentojen vaihtaminen seksin/yhdynnän aikana muuttaa aistimuksia ja tunteita sekä saattaa olla hyvä vaihtoehto esim. silloin, jos nainen on raskaana tai jos esim. sairaus rajoittaa liikeratoja ja/tai liikkumista. Toiset asennoista ovat sellaisia, joissa esim. erityisesti klitorikseen kohdistuu hankausta tai se on muuten helpommin kosketeltavissa. Toisissa asennoissa taas voi kokea enemmän esim. työntö-syvyyttä. Penetraatiossa voi asentoa muuttamalla muuttaa myös peniksen/dildon kosketuspintaa emättimessä/peräsuolessa.

Edestä

Takaa

Vierekkäin

Istuen

Seisten

Lähetyssaarnaaja-asento on maailman yleisin seksiasento. Nimensä asento on saanut lähetyssaarnaajista, jotka koettivat uskonnon lisäksi opettaa tätä asentoa sopivana rakasteluun. Tässä asennossa kumppanit ovat vastatusten, ollen näin katsekontaktissa, jossa on mahdollista myös suudella ja olla tiiviissä vartalokosketuksessa. Asento sopii myös anaaliseksiin/-yhdyntään.

Penetraatio takaa mahdollistaa työntymisen syvälle niin emätin- kuin anaaliyhdynnässäkin. Takaa työntyvän on usein edessä olevaa helpompi säädellä työntöjen syvyyttä. Naisella tämä asento ei kiihota suoraan häpykieltä mutta mahdollistaa klitoriksen kiihottamisen muilla tavoin. Takaa päin tapahtuva seksi/yhdyntä mahdollistaa syvän penetraation, joten on syytä varoa, ettei tuota toiselle kipua. Takaa asennot sopivat hyvin esim. raskaana oleville, koska silloin vatsaan ei kohdistu painoa.

Tässä asennossa kumppanit ovat vierekkäin kyljellään joko kasvotusten tai selkä vatsaan päin. Asento sopii hyvin esim. silloin, jos kumppanit ovat kovin erikokoisia tai nainen on raskaana. Se sopii myös niille, jotka haluavat välttää penetraatiossa syviä työntöjä. Tämä asento on hyvä myös raajojen nivelvaivoista kärsiville. Kylkiasennot sopivat hyvin lisäksi anaaliseksin harjoitteluun.

Seksiä/yhdyntää voi myös harrastaa istuen. Esimerkiksi toinen voi istua tuolin reunalla jalat levällään toisen ollessa polviseisonnassa hänen jalkovälissään. Myös tuolilla istuessaan kumppani voi istua syliin siten, että penis tai muu apuväline työntyy emättimeen/peräsuoleen. Naisella tämä asento mahdollistaa myös häpykielen hieromisen samaan aikaan. Asento sopii myös raskaana oleville ja niille, joiden kokoero on suuri.

Penetraatio voi tapahtua edestä tai takaa. Jos toinen seisoo haara-asennossa ja tukeutuu käsillä johonkin, niin toinen työntyä sisään takaa päin tai etupuolelta. Notkea kumppani voi myös nostaa toisen jalkansa ylös ja seistä yhden jalan varassa. Tämä asento voi mahdollistaa syvänkin työnnön kasvokkain asennossa.

Julkaistu: 4.12.2006