Terve.fi

Voiteiden erot


Hyvä kosteusvoide on perusta tehokkaalle kuivan ja vanhenevan ihon hoidolle. Mikään kosteusvoide ei saa ryppyjä katoamaan tai estä uusien syntyä. Kosteusvoiteet eivät myöskään voi kiinteyttää velttoa riippuvaa ihoa.

Ne eivät voi pysäyttää painovoiman ja valovaurioiden vaikutuksia.

Kosteusvoiteet voivat tosin rauhoittaa kuivaa ihoa ja tehdä rypyistä huomaamattomampia, vaikka vaikutukset ovatkin väliaikaisia. Vaseliini on yksi parhaimmista ja halvimmista tuotteista; varsinkin heti kylvyn jälkeen käytettynä kosteuden sitomiseen. Useimmat henkilöt eivät kuitenkaan pidä siitä kasvovoiteena, sen rasvaisen tunnun ja kiiltelyn vuoksi. Samoin paksut rasvaisenoloiset rasvavoiteet ja ihoa pehmentävät voiteet on paras jättää käytettäväksi muissa osissa kehoa.

Emulsiovoiteet ovat yleensä paras valinta kasvojen kosteuttamiseen. Ne sisältävät vettä (rasvavoiteissa on pelkästään rasvaa), joten ne eivät tunnu rasvaisilta. Monissa emulsiovoiteissa on humektanttia, rasvatonta kosteuttajaa, joka sitoo vettä ihoon, jolloin silottava pehmentävä vaikutus kestää kauemmin.

Kosteusvoiteiden perusainesosat

Useimmissa kosteusvoiteissa on vettä, glyseriiniä, vaseliinia, steariinihappoa, propyyliglykolia tai lanoliinia. Joissakin on kasvisperäisiä ainesosia kuten jojobaöljyä, kookosrasvaa, safloriöljyä ja linoleiinihappoa, jotka auttavat ylläpitämään ihon keratiini- ja pinnan rasvakerrosta pitäen ihon kimmoisana. Valmistajat käyttävät muita ainesosia kuten setyylialkoholia, palmitiinihappoa ja dimetikonia antamaan kosteusvoiteille kermamaisen, samettisen tai läpikuultavan ulkonäön ja tunnun. Voiteiden apuaineet auttavat pitämään ihon pehmeänä ja sileänä pitävää “laastia” kasassa.

Vitamiinit ja antioksidantit

Yksi suurimmista kiistoista ihonhoidossa on kysymys vitamiinien ja antioksidanttien käytöstä. Teoriassa vitamiinien ja antioksidanttien käyttö kosteusvoiteissa on järkevää. Solutasolla antioksidantit torjuvat vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat oksidatiivista tuhoa. Kuten hapettuminen saa raudan ruostumaan, vapaat radikaalit aiheuttavat solutuhoa.

Käytännössä ei ole olemassa selkeitä todisteita siitä, että pinnallisesti käytetyt (paremmin kuin sisäisesti otetut) vitamiinit ja muut antioksidantit läpäisisivät ihon tai säilyisivät aktiivisina tarpeeksi kauan, estääkseen solutuhoa tai tarjotakseen muuta hyötyä, kuten kollageenituotannon käynnistäminen.

Esimerkiksi C-vitamiini (askorbiinihappo) on elintärkeä osa ruokavaliota estämään tauteja kuten keripukkia. Askorbiinihappo kuitenkin menettää pian tehonsa, kun altistuu ilmalle edes vähäksi aikaa. Sen takia on hyvin epätodennäköistä, että C-vitamiinista olisi juurikaan hyötyä voiteessa. E-vitamiinin (alfa-tokoferolin) uskotaan kohentavan arpien ulkonäköä ja nopeuttavan haavan paranemista, lääketieteellistä todistetta tästä ei kuitenkaan ole. Joillekin pinnallisesti käytetty E-vitamiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Copyright © 2002 by the President and Fellows of Harvard College.

Julkaistu: 11.3.2010