Terve.fi

Virtsatiekivien hoito

Virtsatiekivien hoito
Kivuliaiden virtsakivien hoitoon on monia keinoja. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle!

Yleensä kivut virtsatiekivikohtauksessa ovat sitä luokkaa, että hoitoon hakeudutaan viivyttelemättä. Kipu hoidetaan tulehduskipulääkkeillä, tarvittaessa vahvemmilla kipulääkkeillä.

Useimmat virtsakivet poistuvat elimistöstä virtsan mukana itsestään noin 4-6 viikon kuluessa oireiden alkamisesta. Runsas juominen edesauttaa pienten kivien poistumista. Tosin kivikohtauksen alkuvaiheessa runsas nesteenkäyttö voi lisätä kipua. Pienen alavirtsatiekiven poistumista voidaan joissain tilanteissa edesauttaa tamsulosiinilla.

Murskaushoitoa tai tähystämällä tapahtuvaa poistoa voidaan käyttää, jos kivi aiheuttaa toistuvaa kipua eikä se poistu spontaanisti. Murskauksessa kiveen kohdistetaan sähkömagneettista energiaa, jolloin kivi murenee ja se poistuu helpommin virtsan mukana. Kiireelliseen kiven poistoon voi olla aihetta, jos kivi aiheuttaa tulehduksen tai virtsateiden tukoksen.

Kalsiumkivien uusiutumista voidaan vähentää riittävällä juomisella, oikeanlaisella ruokavaliolla ja joskus lääkityksellä. Ruokavaliohoitoa on suositeltava noudattaa, jos virtsakivikohtauksia on toistuvasti. Tavoitteena on ehkäistä taudin uusiutumista ja olla lääkehoidon tukihoitona. Tällöin oksalaatin ja valkuaisen saantia tulee rajoittaa. Kalsiumpitoisia ruoka-aineita voi yleensä käyttää normaalisti.

Lievästi suurentunut oksalaatin pitoisuus virtsassa on useimmiten ravitsemukseen liittyvää ja sen saostumista voidaan ehkäistä oikeanlaisella ruokavaliolla. Runsaasti oksalaattia sisältäviä ruoka- aineita suositellaan välttämään tai nauttimaan vain harvakseltaan ja kerralla pieniä määriä. Niitä ovat mm.: kuivatut hedelmät, karviaiset, nokkoset, parsa, persilja, pavut, pinaatti, pähkinät, raparperi, suklaa, kaakao ja tee.

Runsas lihan käyttö lisää kalsiumin, oksalaatin ja uraatin erittymistä virtsaan ja vähentää virtsan happamuutta, mikä edistää kivien muodostumista. Kasvissyöjillä virtsakivitauti onkin muita harvinaisempi.

Nestettä tulee nauttia runsaasti (2-3 l/vrk), jotta virtsa pysyy laimeampana. Suositeltavin juoma on vesi, omena- ja greippimehujen runsas juominen voi jopa nostaa riskiä kivien muodostumiselle.

Virtsatiekivien omahoito

Kivikohtauksen jälkeen potilaan tulee juoda nestettä runsaasti (2,5 - 3 litraa vuorokaudessa). Dieetillä ei ole juuri merkitystä kivien muodostuksen ehkäisyssä. Maidon tai juuston nauttimista tulee rajoittaa muttei kuitenkaan kokonaan lopettaa. Lääkkeiden käyttö kivien esto­hoidossa on vähentynyt, koska muodostuneet kivet voidaan hoitaa helposti ESWL-hoidolla. Jos potilas muodostaa runsaasti kiviä, voidaan hänelle aloittaa lääkehoito ja suunnitella myös dieettiohjeet.

Lähteet:

Tietoa potilaalle: Virtsakivitauti. Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2014

Laurila T, 2017. Virtsakivitauti. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Taari K, Aaltomaa S, Nurmi M, Parpala T, Tammela T (2013). Urologia. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »