Voi hyvin

Virpi Raipala-Cormier: "Jokaisella on tehtävä maailmassa"

Virpi Raipala-Cormier: "Jokaisella on tehtävä maailmassa"
Frantsilan Luomuyrttitilan emäntä Virpi Raipala-Cormier edistää omaa ja muiden hyvinvointia yhdessä luonnon kanssa.
Julkaistu: 24.8.2010

Virpi Raipala-Cormier uskoo lujasti, että jokaisella ihmisellä on oma tehtävänsä maailmassa.

– Ensin on selvitettävä, kuka oikein on, mikä on oma olemus. Ja sitten voi vain tarjoutua elämän käyttöön.

Vuosia sitten Virpi tapasi Sveitsissä hänelle tärkeän opettajan, Sri Sri Anandamurtin (P.R. Sarkar), joka antoi lahjaksi lauseen: ”Yhden ihmisen valo on suurempi kuin koko maailmankaikkeuden pimeys.”

– Kun ajattelemme tilannetta maailmassa, on vaara synkistyä. Mutta olen kokenut elämäni aikana todeksi, että kun vain astun ulos omasta pienestä kehästäni, omista rajoistani ja lähden toimimaan, tilanteet selkenevät.

– Joskus koen vahvasti, että annan juuri oikeat asiat jollekin ihmiselle. Tunnen olevani kuin tyhjä huilu, bambun varsi tai ruohonkorsi, jonka läpi asiat toimivat kuin tuuli. Niistä hetkistä nautin ja iloitsen valtavasti.

Kummilahjaksi hyvät kortit

– Olen usein ajatellut, että olen saanut elämässä hienot kortit. Monet niistä asioista, joita Jimin kanssa suunnittelimme, ovat voineet toteutua, koska meillä on ollut tällainen paikka elää ja toimia. Olen saanut myös hyvän perusterveyden ja ymmärryksen pitää huolta itsestäni. Ei ole tarvinnut kulkea kaikkein vaikeimman kautta, ja energiaa on jäänyt jakamiseen.

– Tietenkin on asioita, joita olen tullut tähän elämääni oppimaan ja joutunut opettelemaan niitä kantapään kautta. Koen, että ihmisessä on ikivanhaa perinnettä, joka tulee jostakin aikaisemmista vaiheista ja se on vaan käytävä läpi. Kun sen oivaltaa, elämänsä näkee paljon oikeudenmukaisempana ja haluaa huomata omat opin paikkansa.

Erityisen kiitoksen Virpi antaa puolisolleen.

– Minulla on ollut rinnallani ihminen, jonka arvomaailmaa voin kunnioittaa, jonka kanssa voin visioida ja johon voin luottaa. Jimille voin kertoa kaiken ja purkaa myös sen, mitä tässä roolissa ei voi muualle purkaa. Jos Jimiä ei olisi, niin tuskin kaikkea tätä olisi saatu aikaan. Hyvä puoliso on suuri lahja ja voimavara.

Virpi hymyilee ja lisää:

– Muistan, miten paljon nuorena meni energiaa siihen, kun etsi oikeaa ihmistä rinnalleen. Kun hänet löytää, voi kaiken energian kohdistaa sekä tähän ihmiseen että monenlaiseen arvokkaaseen toimintaan.

Rakkaus auttaa toista kasvamaan

Virpi ja Jim tapasivat toisensa, kun he asuvat samassa joogakeskuksessa Kanadan Vancouverissa. He opiskelivat molemmat shiatsuterapeuteiksi. Vain puoli vuotta ensitapaamisen jälkeen pari meni naimisiin. Yhdessäeloa on kestänyt nyt jo kolmisenkymmentä vuotta.

– Jim on yksi suurimmista opettajista elämässäni. Muistan, miten häneltä jollakin kurssilla kysyttiin, mitä ihmisten välinen rakkaus oikein syvimmillään on. Jim vastasi: ”Sitä, että auttaa toista ihmistä kasvamaan ihmisenä henkisesti eteenpäin.”

Monien parien ongelmaksi Virpi on huomannut asenteen, että yhdessäolosta pitäisi saada kaikenlaista ja kun ei saa, syntyy pettymys ja katkeruus.

– Meillä on vanhasta historiastamme nousevia kaipuita. Puuttuu sitä ja tätä, ja sitten toista ihmistä haetaan täyttämään puutetta. Mutta jos elämän mittaan tajuaa, että kysymys on jakamisesta ja antamisesta ja sitä kautta elämän täyttymisestä, monet tilanteet paranevat.

Yhtenä arkisena tapana jakaa Virpi mainitsee hieromisen. Sitä voi tehdä vaikkapa yhdessä televisiota katsellessa, ellei aikaa ei muuten löydy.

Inspiraation ja intuition hetkiä

Virpillä oli jo 15-vuotiaana oma maustekasvitarha.

– Siitä asti olen myös kehitellyt luonnon aineisiin perustuvia tuotteita. Vaikka kuinka päättäisin, että eiköhän tässä ole jo tarpeeksi, saatan innostua tavattomasti uuden tuotteen luomisesta. Usein työ alkaa niin, että eri suunnilta tulee toivomuksia tuotteesta johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Jos ajatus tuntuu oikealta, nousee myös innostus. Vaikka välillä tuotetta kehitellessä saattaa väsyä puurrettuaan liian monta tuntia, on tekemisessä mukana kuitenkin niin vahva syke, että ne ovat ihania, kantavia hetkiä.

Vaikka Virpi on koonnut kirjoihinsa paljon tietoa ja kokemusta, hän kokee, että juuri tuotekehityksen ja opetuksen alueella on paljon sellaista, joka pitäisi siirtää suoraan ihmiseltä toiselle.

– Tässä elämänkaaren vaiheessa alkaa miettiä yhä enemmän, kuinka kouluttaa jonkun työn eteenpäin viejäksi. On ilo jakaa kokemuksia ja antaa neuvoja, ettei toisten tarvitse törmätä samoihin vaikeuksiin.

Kouluttajana toimimisen Virpi kokee edelleen tärkeäksi, sillä sen ansiosta hänellä on kosketus seuraavaan sukupolveen.

– En ole ollenkaan samaa mieltä niiden kanssa, jotka pitävät nuoria tietämättöminä ja uusavuttomina. Olen seurannut monia nuoria, jotka ovat heränneet tiedostamaan tulevaisuuden asiat ja menevät varmaan omassa toiminnassaan askeleen pitemmälle kuin me. Tuntuu hyvältä nähdä heidän innostuksensa ja sitoutumisensa. Koen, että ne tärkeät asiat, joille on aikansa ja energiansa antanut, jatkuvat ja kasvavat edelleen.

Voimaa aamujoogasta ja meditaatiosta

Entä parhaat hetket pitkällä, antoisalla tiellä?

– Kun joku on saanut apua yrteistä vaikkapa lapsenlapsensa hoitoon tai joku toinen löytänyt joogasta keinon hyvään oloon. Kun jollekin on voinut kertoa, miten hän maanviljelyksen lisäksi voisi käyttää maatilansa kauniita rakennuksia vaikkapa matkailuun tai luontaishoi-

toihin. Myös henkilökohtaiset ohjaukset ja yhteiset meditaatiot ovat olleet antoisia. Sydämestäni toivon, että ihmiset löytäisivät useammin vaikka kuinka pieniä hetkiä olla hiljaisuudessa.

Aamujooga ja meditaatiohetki ovat Virpille tärkeä perusta päivälle.

– Ne antavat tasapainoa ja selkeyttä tekemisten runsauteen ja kohtaamisiin. Jos ne kaksi jäävät jostakin syystä pois, koko päivästä tulee heti himmeämpi.

– Tärkeänä olen kokenut myös olla esimerkkinä. Osoittaa, että vuoropuhelu luonnon kanssa ohjaa näkemään ne monet tavat, joilla voimme palvella maailmankaikkeutta.

Naisen arvokas paikka

Virpi Raipala-Cormier on pitänyt useita kursseja erityisesti naisille.

– Jos nainen voi hyvin ja noudattaa omia syvimpiä arvojaan, hän jaksaa hoitaa ja helliä myös muita. Sen myötä kasvaa rakkaus ja myötätunto, jotka puolestaan muuttavat maailmaa. Nainen on monessa asiassa tärkeä vaikuttaja, esimerkkeinä lasten- ja vanhustenhoito, koulutus ja kaikki luovan taiteen lajit, joissa nainen feminiinisellä puolellaan näkee syvästi. Naisella on usein myös vahva yhteys luontoon ja luontainen kyky luoda ympäristönsä kauniiksi.

Naisella on mahdollisuus tehdä tärkeitä ratkaisuja myös ekologian kannalta.

– Hän voi ohjailla ruoka-ainehankintoja. Ostetaanko perheeseen luomua, lähellä kasvatettua ruokaa ja vähennetäänkö lihan käyttöä? Naiset voivat yhdessä organisoida kierrätyspiirejä. Katsoa, mitä ostetaan, mistä ostetaan, miten tuotteet on pakattu, missä ja miten ne on valmistettu.

Perheen yhteisen vapaa-ajan vietossa voi miettiä, mennäänkö lähelle vai kauas ja miten sinne matkataan.

– Tiedän, ettei se aina ole helppoa ja yksinkertaista, sillä puoliso ja lapset voivat olla eri mieltä. Mutta jos nainen ottaa vastuun, hankkii tietoa asioista, kuuntelee omaa sisintään ja toimii rakkaudesta, hän pystyy saamaan aikaan muutoksia.

Virpi pitää hyvänä ohjetta: ”Toimi valinnoissasi siihen suuntaan, mihin toivot maailman kehittyvän.”

– Hienoa minusta olisi myös, jos kypsä nainen käyttäisi lastenhoidosta ja kodin ulkopuolisesta työstä vapautuvan ajan paitsi itsensä hoitamiseen ja hellimiseen myös jollakin tavalla yhteisön hyväksi. Jakamalla lahjojaan löytää syvää merkitystä omalle elämälle ja on samalla avuksi ja siunaukseksi muille.

Virpi Raipala-Cormier

Syntynyt: Hämeenkyrössä 1952

Asuu: Hämeenkyrössä, Kyröspohjan kylässä, Frantsilan Luomuyrttitilalla

Koulutus: agronomi (pääaineena maanviljelyskemia ja fysiikka), shiatsuterapeutti, homeopaatti, kukkaterapeutti, perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutus ja paljon muita lyhyempiä luontaishoidollisia koulutuksia

Harrastukset: luonto ja jooga

Motto: Teen niin paljon hyvää kuin voin, kaikilla niillä tavoilla kuin voin, kaikille kelle voin, kaikkialla missä voin, niin kauan kuin vain voin.

Aarteet: Perhe, ystävät ja työ, jota saan tehdä. Hiljaisuus ja meditaatiohetket.

Millainen on hyvä elämä? Elämä, jossa tuntee itsensä hyödylliseksi ja jossa voi edistää valinnoillaan kaikkinaista onnellisuutta.

Kirjat: Luontoäidin kotiapteekki. Kasvilääkintä ja luontaishoidot. WSOY 1997. Luonnonkaunis. Yrtit ja luontaishoidot naisen kauneuden ja terveyden tukena WSOY 2004. Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja WSOY 2009.

frantsila.com

Kommentoi »