3 tapaa menettää kuulo
1. Ikä. On normaalia, että kuulo heikentyy vuosien kuluessa. Se alkaa muuttua jo 20-vuotiaana, mutta vauhti on yksilöllistä. 70-vuotiaista joka viides tarvitsisi kuulokojeen, kymmenen vuotta vanhemmista jo joka kolmas.
2. Melusaaste. Jotkut äänekkäät ammatit, kuten tehdastyö, erilaisten koneiden käyttö ja musiikin parissa työskentely, altistavat melulle. Viime aikoina kuulontutkijat ovat havahtuneet siihen, että nuorten kuulokyvyn aleneminen yleistyy. Kuulokkeiden desibelit ovat liian korkealla, jos ne nousevat 95:een.
3. Tapaturma. Meluvamma voi syntyä äkillisestä, voimakkaasta iskuäänestä, kuten räjähdyksestä. Yksinkin altistuminen yli 115 desibelin melulle saattaa tuhota satoja korvan uusiutumattomia soluja. Vamma voi syntyä myös hitaasti vuosien aikana.
Miksi kuulosta kannattaa huolehtia?
Kuuloa ei saa takaisin. Kuulo on ainutlaatuinen aisti, jonka vioittumista ei voi parantaa. Jos kuulosi alenee, hoitokeino kyllä löytyy, kunhan opettelet elämään apuvälineen kanssa.
Pysyt sosiaalisena. Huonokuuloisuus aiheuttaa noloja tilanteita. Jos et kehtaa kysyä uudestaan vaan arvailet, elämäsi täyttyy pienillä sekaannuksilla. Siksi moni eristäytyy kotiin.
Nautit musiikista. Kuulonalenema vaikuttaa siihen, kuinka erotat äänet toisistaan. Äänten dysfunktio eli vääristyminen aiheuttaa sen, että musiikki voi kuulostaa säröilevältä tai sävelkorkeudet siirtyvät eri kohdille.
Vältät stressiä. Jos kuulosi on alentunut, joudut keskittymään siihen, mitä ympärilläsi sanotaan. Jatkuva pinnistely ja huulilta lukeminen voivat väsyttää ja ahdistaa.
Pysyt vireänä. On tärkeää, että hoidat huonoa kuuloasi. Käyttämättömänä aivojen kuuloalue surkastuu. Kuulolaite auttaa aivoja pysymään aktiivisina. Mitä aikaisemmin hoidat tilannetta, sen paremmin kuntoudut.
Asiantuntija: korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa