Sairaudet

Väsymysoireyhtymä harvalla nuorella

Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole yleinen nuorilla, mutta sitä potevien elämää oireyhtymä vaikeuttaa monella tapaa.

13.5.2011 Terve.fi

Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole yleinen nuorilla, mutta sitä potevien elämää oireyhtymä vaikeuttaa monella tapaa. Esimerkiksi nuorten koulunkäynti kärsii jatkuvista poissaoloista.

Pediatrics-lehdessä julkaistussa hollantilaistutkimuksessa arvioidaan, että tuhannesta 10-18-vuotiaasta noin yksitoista täyttää kroonisen väsymysoireyhtymän kriteerit. Joka vuosi uusi oireyhtymä todetaan puolestaan kahdellatoista nuorella sadastatuhannesta, tutkijat kirjoittavat.

Kun sairauden vaikutuksia kyseltiin potilailta itseltään, lähes joka toinen kertoi olleensa poissa yli puolet koulutunneista edeltävän puolen vuoden aikana. Erityisesti vakava uupumus ja huono fyysinen toimintakyky olivat yleisiä.

Hollantilaisten arviot ovat maltillisempia kuin aikaisemmat, mutta perustuvat yleis- ja lastenlääkäreiltä kerättyihin tietoihin. Näin ollen luvut ovat mahdollisesti tarkempia kuin aikaisemmat, lähinnä potilaskyselyihin perustuvat.

Kroonisena väsymysoireyhtymänä pidetään vähintään puoli vuotta jatkunutta, normaalia elämää pahasti vaikeuttavaa väsymystilaa, johon liittyy monenlaista kipuilua, pahoinvointia, huimausta ja monia muita oireita. Sen aiheuttajaa ei tunneta eikä siihen ole vakiintunutta hoitoa. Aikuisväestössä sitä potee noin 1-2 henkilöä sadasta.

Lähde: Pediatrics 2011

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi