Terve.fi

Varo valkokärpässientä

Varo valkokärpässientä
Yhdenkin valkokärpässienen syöminen saattaa tuhota maksan täysin ja on siis hengenvaarallista. Myrkyn oireita on oksentelu,ripuli ja kova jano. Oireet alkavat 8-24:n tunnin kuluttua sienen syömisestä ja vaatiivat sairaalahoitoa.

.

Valkokärpässieni sekoitetaan todennäköisimmin herkkusieniin. Niiden erottaminen on kuitenkin helppoa, jos niitä vertaa toisiinsa. Kärpässienellä on jalassa rengas – samoin kuin herkkusienillä – mutta kärpässienen jalan tyvessä on tuppi. Varmin erottava merkki on itiöpöly, joka on kärpässienillä valkoista ja herkkusienillä mustaa tai ruskeaa.

Valkokärpässieni on kellomainen, herkkusienet pyöreitä. Valkokärpässieni tuoksuu raa’alle perunalle, herkkusieni anikselle. Valkokärpässienen kasvupaikka on karumpi kuin muiden sienten.

Mausta ei voi päätellä myrkyllisyyttä

Sitä, onko sieni myrkyllinen vai ei, ei voi päätellä suoraan ulkonäöstä, hajusta tai mausta. Sienet pitää tuntea ja tietää turvallisiksi, ennen kuin niitä voi syödä.

Myrkytystietokeskuksen ylilääkärin Kalle Hopun mukaan on yleinen harhaluulo, että myrkyllisyyden voisi päätellä mausta. Korvasieni on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että erittäin myrkyllinen sieni voi olla erittäin maukas.

-Maun perusteella voi päätellä, onko sieni herkullinen vai ei, mutta ei sitä, onko se myrkyllinen vai ei.

Julkaistu: 28.6.2006
Kommentoi »