Vanhentuneessa kosmetiikassa piilee pöpövaara – tarkista nämä säilyvyysajat

Vanhentuneessa kosmetiikassa piilee pöpövaara – tarkista nämä säilyvyysajat
Harva uskaltaisi kulauttaa kurkustaan alas jääkaapista ottamaansa maitoa, tarkistettuaan ja huomattuaan sen kyljessä olevan parasta ennen -päiväyksen ohittuneen. Elintarvikkeet eivät ole ainoita tuotteita, jotka saavat kylkeensä parasta ennen merkinnän.
Julkaistu 25.6.2015

Oletko huomannut meikkipussista ripsiväriäsi kaivaessasi tarkistaa sen säilyvyysajan ennen ripsiin harjaamista? Avatun ripsivärin säilyvyysaika on korkeintaan neljä kuukautta – ja syystäkin.

Parhaat päivänsä nähneiden kosmetiikkatuotteiden turvallisuutta ei pidä vähätellä: vanhentuneissa tuotteissa voi pesiä tulehduksiakin aiheuttavia bakteereja.

Suomessa kaksi merkitsemistapaa 

Suomessa kosmetiikkatuotteisiin merkitään joko parasta ennen tai vähimmäissäilyvyysaika -merkintä. Jos tuote säilyy valmistamisen jälkeen alle 30 kuukautta, siihen on merkitty parasta ennen -päiväys.

Jos tuote taas säilyy yli 30 kuukautta avaamisensa jälkeen, on purkin kyljessä ilmoitettu kuukausina (months) tuotteen säilymisaika sen avaamisen jälkeen. Säilyvyysaika on merkitty kuukausina avattua purkkia kuvaavan symbolin sisään. Esimerkiksi 24M-merkinnän sisältävä tuote säilyy avaamisensa jälkeen 2 vuotta.

Älä käytä tätä pidempään 

Jos kosmetiikkatuotteiden säilyvyysajat huolettavat tai purnukoiden merkinnät ovat kuluneet käytössä, on hyvä noudattaa seuraavia RealSimplen listaamia säilyvyysaikoja.

Meikkivoide säilyy noin kahden vuoden ajan. Suhteellisen pitkän säilyvyysajan ansioista meikkivoiteita voikin hankkia useamman vastaamaan eri vuodenaikojen ihosävyä.

Kajaali ja huultenrajauskynät voivat säilyä jopa kolmesta viiteen vuotta. Kynän voi pitää tuoreena ja pinnan puhtaana teroittamalla kynän kärjen aina ennen käyttöä.

Ripsiväri ja nestemäinen eyeliner kannattaa uusia viimeistään neljän kuukauden käytön jälkeen. Silmämeikkien vaihtaminen uusiin tarpeeksi usein on erittäin tärkeää, sillä liian kauan käytössä olleet tuotteet saattavat levittää tulehduksia.

Vartalovoide säilyy kahdesta kolmeen vuotta. Pumppupulloon pakattu voide säilyy yleensä tuubivoidetta paremmin, sillä pumppupullossa oleva voide ei pääse reagoimaan samalla lailla hapen kanssa kuin tuubissa oleva.

Ryppy- ja aknevoiteet säilyvät vartalovoidetta huonommin: vain kolmesta kuukaudesta vuoteen. Ihoa voimakkaasti hoitavissa tuotteissa käytetyt antioksidantit hapettuvat helposti, joka näkyy voiteessa myös värin muuttumisena.

Hajuvesi säilyy lasipullosta ja tiiviistä korkista huolimatta tuoreena vain noin kahden vuoden ajan. Pitkällä tähtäimellä kovin monien tai suurien hajuvesipullojen hamstraaminen ei ole kannattavaa, ellei sitten kerää hajuvesipulloja kylpyhuoneenkaappeihinsa koristeiksi tai ole tuoksujen suurkäyttäjä. Hajuvesien säilyvyyttä voi parantaa säilyttämällä niitä viileässä ja pimeässä paikassa.

Shampoot, hoitoaineet ja suihkugeelit säilyvät melko pitkään, jopa noin kolmen vuoden ajan.

Hiusten muotoilutuotteet ovat myös pitkäikäisiä: alkoholipohjaisten tuotteiden koostumus säilyttää tehonsa kolmesta viiteen vuoteen.

Kynsilakka säilyy yhden vuoden, jonka jälkeen sen koostumuksessa saattaakin huomata muutoksia.

Ihokarvojen ajeluvaahdot ja deodorantit säilyvät molemmat noin kaksi vuotta.

Lähteet

Kommentoi »