Terve.fi

Vanhemmat - välttäkää näitä virheitä lasten kanssa!

Vanhemmat - välttäkää näitä virheitä lasten kanssa!
Lastenhoito on kiireistä hommaa, ja usein hyvää tarkoittavat vanhemmat vetävät vähän mutkia suoriksi. Kun arki on hektistä, tinkiminen on sallittua. On kuitenkin muutamia asioita, joissa ei kannata hätäillä.
Julkaistu 24.10.2011

Etenkin lasten ollessa kyseessä, hötkyily voi aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä. CNN.com -sivusto laati listan yleisistä virheistä, joita vanhemmat saattavat tehdä lasten kanssa. Tarkista, teetkö itse samoin.

1. Auton turvaistuimen vaihtaminen isompaan liian aikaisin

Vanhemmilla voi olla joskus liian kiire vaihtaa tavarat uuteen ja isompaan sitä mukaa kun lapsi kasvaa. Tietyissä asioissa ei silti ole hyvä kiirehtiä. Usein vanhemmilla tekee mieli vaihtaa hankala turvakaukalo isompaan istuimeen varhaisessa vaiheessa, koska pieni turvakaukalo voi tuntua vaikealta ja epäkäytännölliseltä. Turvakaukalon täytyy olla lapselle turvallisin mahdollinen, joten kokosuosituksia on parasta noudattaa. Siirrä lapsi isompaan istuimeen vasta sitten, kun hän on riittävän iso.

Ohjeita turvaistuimen käyttöön löydät muun muassa tästä linkistä: Turvaistuimen käyttö – Vältä nämä virheet! – osa 1

2. Lapsen nukuttaminen turvaistuimessa tai sitterissä

Jos olette liikkeellä autolla ja vauva nukkuu rauhallisesti istuimessaan, vanhemmat voivat ajatella, että antaa lapsen nukkua ja nostavat vauvan istuimineen jatkamaan unia kotona. Näin ei kannattaisi kuitenkaan tehdä, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan istuma-asennossa nukkuminen voi vaikeuttaa vauvan hengittämistä. Onkin parempi tapa nostaa vauva jatkamaan uniaan omaan sänkyynsä.

Sitteriä ei myöskään tulisi käyttää lapsen nukkumispaikkana. Jos vauva nukahtaa sitteriin, nosta hänet omaan sänkyynsä nukkumaan.

3. Lapsen viihdyttäminen tv:n avulla

Televisio on osa suomalaisten sisustusta, ja tv:tä katsellaankin tutkimuksen mukaan useita tunteja päivässä. Lasten kannalta tässä piilee kuitenkin haitta: alle 2-vuotiaan ei nimittäin tarvitsisi tuijottaa televisiota juuri lainkaan. Vaikka televisiosta voi katsella myös aivan pienille lapsille tarkoitettuja lastenohjelmia, lasten viihdyttämistä ja opettamista ei kannattaisi laskea television varaan. Kaikkein tärkeintä lapselle olisi puhuminen ja vuorovaikuttaminen oman vanhemman kanssa. Liika televisionkatselu voi viivästyttää lapsen puheen kehitystä.

4. Vauvaa ei pidetä vatsallaan

Nykyohjeistuksen mukaan paras tapa nukuttaa vauvaa, on joko selällään tai kyljellään. Kun vauva on hereillä, tapa saattaa jatkua – eihän vauva pääse vielä liikkeelle. Olisi kuitenkin tärkeää antaa vauvan olla myös vatsallaan, kun hän on hereillä ja virkeä. Vatsallaan oleminen auttaa vauvaa vahvistamaan ylävartalon lihaksia, jotka auttavat häntä myöhemmin ryömimään ja nousemaan ylös. Laita vauva vatsalleen lattialle aina hetkeksi kerrallaan, kun hän on virkeä. Älä jätä vauvaa yksin lattialle, vaan ole hänen vierellään.

5. Maidon lämmittäminen mikroaaltouunissa

Mikroaaltouunin vallankumous on helpottanut monen arkea keittiössä. Silti, mikron käyttö ei ole aina hyväksi. Eräs esimerkki tästä on maidon lämmittäminen vauvalle. Mikrossa lämmittäminen voi muuttaa äidinmaidon koostumusta. Lisäksi mikroaaltouuni lämmittää ruuan yleensä epätasaisesti. Vauvan maidon voi lämmittää vesihauteessa, jolloin maito lämpiää tasaisesti. Muista aina ravistella pulloa lämmityksen jälkeen, ja kokeilla maidon lämpötilaa vaikka kämmenen iholle ennen vauvan syöttöä.

Ajankohtaiset terveys- ja hyvinvointiuutiset suoraan sähköpostiisi nyt kerran viikossa!

1 kommentti