Terve.fi

Vaihdevuodet - Ayurveda

Vaihdevuodet - Ayurveda
Elämänkaari jakautuu kolmeen eri vaiheeseen ayurvedan mukaan. 25-30 ensimmäistä vuotta ovat kaphan vallan alaisena. Kehon kasvu ja vahvistuminen, sekä yleensä naisilla lisääntyminen tapahtuu tänä aikana.

Pitta ottaa ohjat käsiinsä seuraavaksi saman pituiseksi kaudeksi ja vata vallitsee viimeisen kolmanneksen ajan. Jokaisen kauden aikana valtaosa keräytyvistä ongelmista on vallitsevan doshan mukainen. Lapsuudessa kärsitään paljon esim. allergioista ja liman tuotannosta. Pitta kaudella esiintyy yleensä tulehduksia ja hormonaalisia häiriöitä. Vata kaudella keho kuivuu ja haurastuu.

Ayurvedan mukaan vaihdevuodet, osuvasti nimensä mukaisesti, merkitsevät siirtymää “keski-iän” pitta kaudesta vanhuuden vata kauteen. Siirtymäkausilla, olipa kysymys siirtymästä yön ja päivän välillä, vuodenajoista tai elämänvaiheista, on erikoispiirteenä se, että silloin kaikki doshat ovat alttiita joutumaan epätasapainoon ja aiheuttamaan ongelmia sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla.

Ayurvedan mukaan vaihdevuodet ovat täysin normaali siirtymävaihe naisen elämässä, joka voidaan ohittaa melkeinpä ongelmitta, jos noudatetaan terveitä ja kehomielityypille sopivia elämäntapoja. Itse asiassa vaihdevuodet ovat tyypillisesti ongelmallisia lähinnä vain länsimaalaisessa pitkälle teollistuneessa yhteiskunnassa. Intiassa ja Kiinassa vaihdevuosilla ei ole yleisesti samanlaista vaikutusta naisen fysiologiaan. Myös asenteet vaihtelevat näiden välillä. Länsimaalainen ihanne nuoruudesta ja siitä johtuva vaihdevuosien pakoilu asettaa naisen terveyden kannalta vaaralliseen asemaan. Se altistaa erilaisille oireille, joita vaihdevuodet täällä tuovat mukanaan. Jos syö ja elää oman tyyppinsä mukaisesti harmoniassa ympäristönsä kanssa, minimoi silloin siirtymävaiheen ongelmat, sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla. Keho on valmis muuttumaan ja mieli on vahva ymmärtääkseen vaiheen merkityksen.

Jokaisella on oma kehomielityyppinsä, ja se minkälaisia oireita vaihdevuosina esiintyy on pääsääntöisesti sen sanelemaa. Jos on vahvasti pitta tyyppinen, niin silloin saattaa tuntea enemmän kuumia aaltoja kuin esimerkiksi kapha tyyppi, joka tuntee itsensä enemmän väsyneeksi. Vata tyypit saattavat kärsiä esim. vaginan kuivuudesta. Siirtymävaiheen aikana on hyvä aseistautua mitä tahansa vallalla olevaa doshaa vastaan; usein se kuitenkin johtuu vatan epätasapainosta, joka tulee vaikuttamaan suurilta osin koko loppuelämän. 

Julkaistu: 15.2.2011
Kommentoi »