Voi hyvin

"Uskalsin valita oman tieni"

"Uskalsin valita oman tieni"
Varpu Rusopuu jätti lääkärin ja tutkijan työt ja kouluttautui kirjansitojaksi.
Julkaistu: 8.5.2017

Käsinsidotut kirjat, huovu­tetut hatut ja kuvioidut paperit tervehtivät tulijaa Kirjavillassa. Se on kirjan­sitojan ja kohta valmiin taideterapeutin Varpu Rusopuun, 48, työtila Tampereella.

Yksi huone on taideterapiaa varten ja kaksi muuta täynnä paperia, villaa, lankoja, värejä, liisteriä, puristimia ja rautalankaa.

Varpu on istuttanut betoniin valettuihin kahvipannuihin pöydän jalat korottaakseen työpistettään. Huumori nykii  tulijaa hihasta.

Ympäristö on ihan toisenlainen kuin silloin, kun Varpu työskenteli lääkärinä psykiatrisessa sairaalassa ja tutkijana yliopistolla.

Kymmenen vuotta sitten tapahtunut elämänmuutos herättää ihmetystä. Vaatii rohkeutta jättää lääkärin turvattu ammatti ja opiskella kolmen lapsen äitinä kirjan­sitojaksi ja taideterapeutiksi.

Varpu itse ei näe muutostaan hyppynä tuntemattomaan. Hän on oivaltanut, että elämässä tulee hetkiä, jolloin pitää valita, kuunteleeko itseään. Niin hän on tehnyt.

– Läheiseni eivät ihmettele. He näkevät, että teen sitä, mitä minun kuuluu tehdä.

Tutustu Varpun muutosohjeisiin!

Usko lujasti, ­kaipaa kiihkeästi

Astrid Lindgrenin sadussa Soiko oma lehmukseni, laulaako satakieleni pieni Mari-tyttö kaipaa kauneutta vaivaistaloon. Ja koska hän uskoo ja kaipaa, kuivasta herneestä kasvaa lehmus.

Unohda ongelma

Kun et osaa päättää, tee jotain muuta. Decentering on ekspressiivisen taideterapian menetelmä. Älä yritä ratkaista ongelmaa vaan jätä se lepoon. Tee jotakin, joka ruokkii luovuutta. Tanssi, laula, kävele, maalaa, kudo, kirjoita – yksin tai yhdessä. Uneksi.

Luota siihen, ­minkä tiedät

Meillä on rationaalisen ajattelun alla ja rinnalla toisenlainen tapa tietää. Se tunnistaa välittömästi jonkin asian, muodon tai tunnelman, joka koskettaa omaa erityisyyttämme. Opi tunnistamaan se.

Valmistaudu

Kysy, miten voit antaa tilaa sille, mitä kaipaat. Ala valmistaa sille tietä.

Jätä hajalleen

Taiteilija Outi Heiskasen lempisana on hajallaan. Sillä tavalla maailma on. Ei tarvitse tietää ja ymmärtää. Kun hetki on oikea, Heiskanen piirtää kuvan, ottaa pöytälaatikosta toisen ja kolmannen, ja asettaa ne rinnakkain samaan kuvaan. Sillä hetkellä kaikki olennainen on paikoillaan. Syntyy uusi maailma.

Löydä ­ihmisesi

Etsi ympärillesi ihmisiä, jotka arvostavat sinua. Kaikki eivät ymmärrä ratkaisujasi, eikä tarvitse. Mutta tarvitset elämääsi ihmisiä, jotka katsovat sinua ihaillen ja näkevät kauneutesi.

Ole lempeä

Olet kaiken rakkauden arvoinen

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 3/2017

1 kommentti