Terve.fi

Urheilijan astma

Urheilijan astma

Sama allerginen tulehdus keuhkoputkien limakalvolla aiheuttaa ns. rasitusastman oireet, keuhkoputkien herkkyyden supistella ärsykkeiden vaikutuksesta ja limanerityksen, niin sohvaperunalla kuin urheilua harrastavalla. Huippu-urheilijan sairaus on periaatteessa sama kuin lähikauppaan autoilevan penkkiurheilijan sairaus.
Teksti Tapio Kuha
Mainos

Rasitusastma on yksi astman ilmenemismuoto, ei oma sairautensa, ja hoito on sama kuin tavallisessa astmassa. Asiaan liittyy kuitenkin mielenkiintoisia pieniä erojakin.

Aiheuttaako urheilu astmaa?

Kysymys on varsin mielenkiintoinen, koska tiedetään huippu-urheilijoilla, nimenomaan tietyissä lajeissa, esiintyvän astmaa enemmän kuin väestössä normaalisti. Toisaalta ilman taipumusta astmaan, ja mahdollisesti vielä muita taudin kehittymistä edistäviä ympäristötekijöitä, astmaa tuskin kenellekään kehittyy pelkkään urheiluun liittyvien tekijöiden vuoksi.

Viime vuosikymmenellä aiheutui pieni skandaali hiihtourheilun piirissä, kun selvisi, että Norjan maajoukkueen hiihtäjistä alkoi joka toisella urheilijalla olla astmadiagnoosi. Ongelmahan liittyy dopingiin, koska astmalääkkeistä on urheilussa hiukkasen hyötyä, vaikka ei varsinaista astmaa sairastaisikaan. Suuret annokset tiettyjä lääkkeitä ovat jopa anabolisia eli lisäävät lihasvoimaa ja kestävyyttä. Selvityksissä on sittemmin kyllä osoitettu myös maajoukkuetason hiihtäjillä olevan tavallista enemmän jo nuoruudessa astmankaltaista tulehdusta hengitysteissä ja diagnoosit ovat olleet tavallisesti hyvin perusteltuja.

Samat havainnot koskevat osin myös huipputason uimareita. Kovassa rasituksessa keuhkotuuletus tehostuu valtavasti lepotilaan verrattuna. Jatkuva pitkäaikainen harjoittelu kylmässä ilmassa aiheuttaa kovan ärsykkeen hengitysteiden limakalvoille, samoin kuin uimahallien veden pinnasta hengitettävät kemikaalihöyryt, ja keuhkoputkien herkkyys reagoida supistumalla erilaisiin ärsykkeisiin saattaa lisääntyä. Myös kesällä hengitysteihin joutuu enemmän esim. siitepölyjä.

Liikunta ja astma

On selvää, että astmaa sairastavalle liikunnasta on selvästi hyötyä. Mitä parempi hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto on, sitä parempi on taudin ennuste ja sen hoito on myös yleensä helpompaa. Myös hyvän lihaskunnon ylläpito on edullista. Astma ei käytännössä rajoita liikunnan harrastusta millään tavalla, koska nykyisten lääkkeiden avulla hoito on tehokasta ja myös helppoa toteuttaa. Maailmassa on paljon huippu-urheilijoita useissa eri lajeissa, jotka ovat sairastamastaan astmasta huolimatta lajiensa ehdotonta eliittiä.

Urheilijan astman hoito

Käytännössä miltei kaikille astmaa sairastaville on perusteltua käyttää säännöllistä hengitettävää kortisonia tai lievissä tapauksissa ainakin kausittaista lääkitystä. Lyhytvaikutteinen avaava lääke otettuna ennen urheilusuoritusta, ja mahdollisesti lisäannokset oireiden yhteydessä, riittävät lisälääkkeeksi lievissä tapauksissa, mutta nykyisin runsaasti käytössä olevat kortisonin ja pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen yhdistelmävalmisteet ovat urheilijoille erityisen hyödyllisiä; pikalääkettä voidaan silti käyttää tarvittaessa lisälääkkeenä, jos oireita vielä jää. Kortisoni hoitaa tulehduksen pois ja vähentää ajan kuluessa hengitysteiden supistumistaipumusta, joka johtaa hengenahdistukseen, ja sen myötä myös taudin ennuste on hyvä. Leukotrieeniantagonistit ovat uudehko lääkeryhmä, joiden teho ei yleensä riitä korvaamaan muita lääkkeitä, mutta toisilla niiden teho erityisesti rasitusoireilun estämisessä vaikuttaa hyvältä ja tarvittaessa niitä kannattaa kokeilla. Ne ovat myös tablettimuotoisina valmisteina hyvä vaihtoehto, mikäli hengitettävien lääkkeiden käyttöön liittyy vaikeuksia.

Lopuksi

Astma ei siis rajoita urheilua, mikäli tauti on todettu ja asianmukaisesti hoidettu. Usein lievän astman toteaminen kovakuntoiselta urheilijalta voi olla vaikeaakin, mutta tutkimuksiin kannattaa hakeutua, mikäli suorituskyky ei tunnu vastaavan odotettua tai harjoitusten läpiviemisessä on ongelmia väsymyksen tai tukkoisuuden vuoksi. Astmaa sairastavan urheilijan kannattaa huolehtia lääkityksensä ajanmukaisuudesta ja sopivuudesta juuri itselleen käymällä säännöllisesti astman hoitoon perehtyneen lääkärin vastaanotolla.

Julkaistu: 27.6.2006