Terve.fi

Turistiripuli

Turistiripuli
Turistiripuliin sairastuu satoja – ellei tuhansia suomalaisia matkailijoita vuosittain. Turistiripulilla tarkoitetaan ulkomaanmatkalla saatua akuuttia ripulitautia, joka voi kestää muutamasta päivästä jopa viikkoihin.
Julkaistu 27.5.2008

Yleisimpiä aiheuttajabakteereita ovat Escherichia coli-, salmonella-, kampylo-, yersinia- ja shigellabakteerit. Niille on tunnusomaista (korkea)kuumeinen, raju ja äkillinen ripuli. Niihin voi liittyä jälkitautina kiusallista niveloireilua, artropatiaa. Loisista yleisimpiä ovat Giardia lamblia ja Entamoeba histolytica. Rota- ja kalikivirukset ovat tyypillisiä virusperäisen ripulin aiheuttajia.

Bakteerien aiheuttamia ripulitauteja voidaan hoitaa antibiootein. Tärkein hoito on kuitenkin riittävän nesteen, suolan ja energian saannin turvaaminen. Ripulia voidaan hillitä lääkehiilellä, suolta lamaavilla lääkkeillä (esim. loperamidi) ja antibiootein.

Tartunnan lähteenä toimii yleensä epäpuhdas juomavesi, tuorevihannekset, maitotuotteet ja huonosti kypsennetty liha. Tartunnan välttämiseksi nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa ohjetta: “Pese kädet aina ennen ruokailua, älä valitse lautasellesi sellaista ruokaa, joka mielestäsi näyttää tai tuoksuu epäilyttävältä, käytä juomavetenä sinetöityä pullovettä”.

Kommentoi »