1. Havahtuminen
Pysähdy miettimään, mistä riittämättömyyden tunteesi on peräisin. Minkälaisen perinnön olet saanut kotoa, koulusta ja ystäväpiiristä?
Jokaisen riittämättömyyden syy löytyy omien elämänkokemusten kokonaisuudesta. Menitkö naimisiin ihmisen kanssa, joka oli vanhempiesi silmissä sopiva? Vai suorititko korkeakoulututkinnon saadaksesi suvun hyväksynnän? Jatkoitko pianonsoittoa vain miellyttääksesi vanhempiasi?
Valinnat ovat usein tiedostamattomia. Kun alat tietoisesti tarkkailla, mitä valintoja olet tehnyt omien toiveidesi vastaisesti, pääset jyvälle, mitä voisit muuttaa elämässäsi. Pääasia on, että riität itsellesi.
2. Kuvaaminen
Kuvaile, minkälaista elämäsi olisi, jos se olisi tyydyttävää. Jos sinulla olisi taikasauva, mitä muuttaisit? Konkretisoi mahdollisimman monia asioita.
Haluatko todella Mersun, kesämökin ja uuden puolison? Vai haluatko oikeastaan arvostusta, lepoa ja läheisemmät välit nykyisen puolison kanssa? Pääasia on, että unelmiesi elämä tuntuu sinusta hyvältä, ei se, että se näyttää hyvältä.
3. Hyväksyminen
Tärkeintä ei ole olla täydellinen, vaan hyväksyä itsensä. Harjoittele sanomaan pari kertaa päivässä: ”Hyväksyn itseni syvästi ja täysin varauksetta kaikkine puutteineni ja vajavaisuuksineni.” Hyväksymisessä on valtava voima. Paradoksaalisesti puutteiden hyväksyminen vähentää tunnetta niistä.
Harjoitusta voi myös jatkaa. Jos tunnet päivän aikana tehneesi virheen, voit sanoa esimerkiksi: ”Vaikka huusin lapsilleni, hyväksyn itseni syvästi ja täysin.” Keksi itsellesi sopivia hyväksymislauseita.
Asiantuntija psykologi Mikael Saarinen