Tiesitkö tämän selluliitista?

Tiesitkö tämän selluliitista?
Selluliitti aiheuttaa varsinkin monelle naiselle päänvaivaa. Sitä tuntuu kertyvän kaikkialle – reisiin, vatsaan ja pakaroihin.
Julkaistu 25.6.2015

Selluliitti tekee ihosta ikävän näköisen, ja luonnollisesti siitä haluaisi päästä mahdollisimman tehokkaasti eroon. Selluliittia varten onkin kehitetty jos jonkinlaista vippaskonstia, kuten rasvoja, hierontaa ja laserhoitoa. Monet näitä kikkoja kokeilleet kuitenkin tietävät, että suurin osa niistä ei toimi.

WebMD.com laati kaiken kattavan oppaan selluliitista. Lue, niin tiedät, mitkä keinot siihen tepsivät ja mihin on turha tuhlata rahojaan.

1. Selluliitin merkit ja syyt 

Selluliitti on täysin kosmeettinen ongelma, eli kyse ei ole sairaudesta tai terveydentilasta. Selluliitti voi näyttää iholla kuoppaiselta tai muistuttaa appelsiinin kuorta. Se saattaa näkyä vain silloin, kun ihoa venyttää. Joillakin ihmisillä selluliitti voi kuitenkin olla hyvin silmiinpistävää.

Selluliitti on yleisintä reisissä ja pakaroissa, mutta sitä voi muodostua myös vatsaan, olkavarsiin ja rintoihin.

Selluliitti muodostuu rasvakertymistä, jotka ovat vieretysten kovien kollageenikuitujen kanssa. Kun nämä kuidut vetäytyvät kokoon tai rasva-alueet laajenevat, rasvakertymät saattavat pullistua. Selluliitti on paljon yleisempää naisilla kuin miehillä.

2. Riskitekijät 

Näihin riskitekijöihin ET VOI vaikuttaa

Kohtalosi on sinetöity, jos äidilläsi on selluliittia, sillä geeneillä on merkitystä sen muodostumisessa. Lisäksi valkoisille naisille selluliittia muodostuu todennäköisemmin kuin aasialaisilla naisille. Muita riskitekijöitä ovat raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset sekä ikääntyminen.

Näihin riskitekijöihin VOIT vaikuttaa

Vaikka selluliittia ei voikaan täysin ehkäistä, voit vaikuttaa sen ulkomuotoon elintavoillasi. Selluliittia pahentavia tekijöitä ovat:

  • Jojo-laihduttaminen
  • Ylenmäärin hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio
  • Kehon rasvamäärän lisääntyminen
  • Liikkumattomuus
  • Nestehukka

3. Myyttejä selluliitista 

Myytti: Rusketus piilottaa selluliitin

Rusketus saattaa tehdä selluliitista vähemmän selkeän, mutta rusketuksen haalistuessa se voi näyttää entistä pahemmalta. Tämä johtuu siitä, että säännöllinen altistuminen UV-säteille voi vahingoittaa ihoa ohentamalla sitä ja tekemällä siitä vähemmän joustavan.

Myytti: Laihoilla ihmisillä ei ole selluliittia

Selluliitti on yhteydessä ihon sisäisiin rakenteisiin, joten myös hoikilla naisilla on todennäköisesti jonkin verran selluliittia. Ohuen ihon omaavilla ihmisillä selluliitti näkyy selkeämmin.

4. Joitakin hoitokeinoja 

Laihdutus

Koska selluliitti johtuu rasvasaostumista, on loogista ajatella laihduttamisen auttavan. Itse asiassa erään pienen, vuonna 2006 tehdyn tutkimuksen mukaan selluliitin ulkonäkö parani niillä naisilla, jotka onnistuvat pudottamaan painoaan keskimäärin 15 kiloa. Joillakin naisilla laihduttaminen kuitenkin vain pahensi selluliittiongelmaa varsinkin silloin, jos iho jäi löysäksi laihtumisen jälkeen.

Retinolivoide

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että levittämällä 0,3 prosenttista retinolivoidetta selluliittialueelle kuuden kuukauden ajan, selluliitista tuli vähemmän näkyvää. Teorian mukaan retinoli stimuloi ihokudosta luomaan paksumpaa ihoa, joka peittää selluliitin paremmin. Joissakin tutkimuksissa retinolin ei kuitenkaan ole todettu auttavan ongelmaan.

Metyyliksantiinivoiteet

Joissakin tutkimuksissa on todettu, että metyyliksantiineja, kuten kofeiinia, aminofylliiniä ja teofylliiniä, sisältävät voiteet auttavat selluliittiin. Toisaalta muissa tutkimuksissa aineesta ei ole havaittu olevan apua. Voiteiden uskotaan toimivan hajottamalla rasvaa, mutta ei ole selvää, läpäiseekö voide ihon riittävän hyvin.

Yrttivoiteet

Joidenkin yrittivoiteiden väitetään vähentävän selluliittia mahdollisesti siksi, että ne vaikuttaisivat verenkiertoon. Yrttivoiteiden vaikutusta ei ole kuitenkaan todistettu tieteellisesti.

Laserhoito

Laserlaitteet tähtäävät ihonalaiseen kudokseen, ja tarkoituksena on rakentaa kollageenia sekä tehdä ihosta paksumpi. Laitteet voivat tarjota myös hierontaa, imua, viilennystä tai radiotaajuushoitoa, joten selluliittin kimppuun voidaan käydä 3–4 menetelmällä yhdellä kertaa. Joissain tutkimuksissa laserhoidosta on todettu olevan ainakin tilapäistä apua.

5. Hyvä pitää mielessä: Terveelliset elämäntavat 

Dieetit ja liikunta eivät hävitä selluliittia, mutta ne voivat parantaa ihon ulkonäköä ja lihaskuntoa. Kestävyysurheilun ja aerobisten harjoitusten yhdistelmä auttaa lisäämään lihasmassaa ja polttamaan rasvaa. Lisäksi kannattaa juoda riittävästi vettä ja välttää turhia hiilihydraatteja.

Kommentoi »