Hyvinvointi

Tiesitkö nämä 10 asiaa seksistä?

Seksi on mielessä aina ja kaikkialla, koko ajan. Se on luonnonvoima, perustarve, välttämättömyys (ainakin miehen mielestä). On silti yllättävää, että näinkin oleellinen asia elämässä on jäänyt niin hämärän peittoon.

Teksti Kaisa Kakko
25.6.2012 Terve.fi

Vaikka seksi täyttääkin ajatukset jatkuvasti, silti tärkeitä asioita jää huomaamatta tai ajattelematta.

Askmen.com listasi kymmenen seksimyyttiä. Lue ja hämmästy – tiesitkö seuraavia asioita seksistä?

Myytti 1: Seksi on loistavaa luonnostaan

Tapahtuu telkkarissa: Pari kohtaa toisensa. Seuraa kipinöintiä, pitkiä katseita, toiveikkuutta tulevasta… Sitten pari päätyy sänkyyn, maa järisee, ilotulitukset värittävät taivaan ja kosmos kääntyy ympäri.

Oikeassa elämässä asiat eivät kuitenkaan mene aina ihan näin. Etenkin uuden kumppanin kanssa keskustelu on avainasemassa ennen seksitouhuihin ryhtymistä. Ihmiskeho on yksilöllinen ja reagoi eri tavalla eri asioihin. Puhuminen saattaa ujostuttaa, mutta usko pois: se on vaivan arvoista. Pian sinulla on kumppani, joka osaa käsitellä sinua oikein.

Myytti 2: Miehillä on enemmän seksuaalisia haluja kuin naisilla

Monet luulevat, että miehet ovat valmiita vaakapainiin milloin ja missä tahansa. Totuus on silti se, että miehillä on vaihtelevat mielihalut seksin suhteen. Kuten naisilla, miehilläkin on muutamia asioita, jotka vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen. Näitä ovat esimerkiksi ruokavalio, väsymys, terveydentila, stressi, itsetunto-ongelmat tai parisuhteen ristiriidat.

Myytti 3: Tietyn iän jälkeen seksi ei ole enää tärkeää

Seksi kuuluu oleellisena osana fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen myös vanhemmalla iällä. Osa on siinä luulossa, että libido laskee automaattisesti iän myötä. Viriiliyteen vaikuttavat kuitenkin myös seuraavat tekijät: hormonitason muutokset, masennus tai ahdistus, lääkkeiden sivuvaikutukset, muutokset parisuhteessa, puhumattomuus tai partnerin puuttuminen.

Myytti 4: Viagra on ratkaisu kaikkeen

Jos heijari on kadoksissa, monet luulevat sinisen pillerin olevan ainoa keino vaikuttaa asiaan. Erektiohäiriö voi kuitenkin johtua monesta asiasta. Lisäksi suun kautta otettava lääkitys on monen kohdalla epäsopiva. Esimerkiksi diabetespotilas voi saada potenssilääkkeistä sivuvaikutuksia. Ennen lääkitystä tulisikin miettiä, mikä muu mahdollisesti aiheuttaa erektiohäiriön. Vaihtoehtoiset hoitomuodot ovat myös mahdollisia.

Myytti 5: Koolla on väliä

Isompi on parempi? Miehet ovat olleet huolissaan varusteidensa koosta iät ja ajat. Monet mittaavatkin vehkeensä luullen, että miehisyys riippuu välineen koosta. Kuitenkin peniksen koolla ei ole merkitystä tyydyttävän seksin kannalta. Peniksen koko ei myöskään korreloi käsien tai jalkojen koon kanssa.

Myytti 6: Tietyt ruoka-aineet vaikuttavat haluihin

Esimerkiksi osterien, tumman suklaan ja mansikoiden sanotaan olevan sukupuoliviettiä kiihottavia ruoka-aineita. Vaikka kyseiset herkut yhdistetäänkin romantiikkaan, niiden vaikutusta seksuaalisiin haluihin ei ole tieteellisesti todistettu. Romantiikannälkään ne saattavat kuitenkin auttaa esimerkiksi muistikuvien kautta. Mansikat voivat viedä ajatuksesi johonkin mukavaan seksuaaliseen muistoon, jolloin himot voivat hyrrätä.

Myytti 7: Suuseksi on turvallisempaa kuin anaaliseksi tai perinteinen yhdyntä

Teinipoika tai entinen Yhdysvaltain presidenttikin luuli tietävänsä, että suuseksi olisi turvallisempaa kuin muu seksi – väärin! Suuseksi on seksiä siinä missä muukin, ja suuseksistä voi myös saada sukupuolitaudin. Suuseksissäkin kehon nesteet vaihtavat omistajaa, ja tauti voi tarttua esimerkiksi suussa olevien haavaumien kautta.

Myytti 8: Ennenaikainen siemensyöksy on vain nuorten miesten vaiva

Miehet voivat ajatella, että ennenaikainen laukeaminen on ongelma vain seksielämän alkutaipaleella. On kuitenkin tutkittu, että noin 30 prosenttia miehistä kärsii ennenaikaisesta siemensyöksystä jossain vaiheessa elämässään. Yli kolmekymppisillä miehillä ennenaikainen siemensyöksy liittyy usein johonkin muuhunkin ongelmaan, esimerkiksi erektiohäiriöön, sydän- ja verisuonitautiin, masennukseen, ahdistukseen tai neurologiseen ongelmaan.

Myytti 9: Ulkopuolisesta fantasiointi on pahaksi

Kuten on sanottu, aivot ovat tärkein sukupuolielin. On myös tuttua ja normaalia, että joskus ajatukset voivat vaellella. Jos olet sitoutunut kumppaniisi ja parisuhteesi on kunnossa, sinun ei tarvitse huolestua jos silloin tällöin ajatteletkin esimerkiksi hemaisevaa laulajatähtöstä.

Myytti 10: Nainen ei voi tulla raskaaksi keskeytetystä yhdynnästä

Vältät vahingon, jos päätät olla nopeampi kuin pikkuveikkasi? Ei näin. Yhdynnän keskeyttäminen ennen miehen laukeamista on erittäin huono ehkäisykeino. Miehet eivät aina voi tietää, milloin siemenneste alkaa valumaan siittimestä. Myös peniksen erittämä neste, eli ns. touhutippa voi sisältää siittiösoluja. Itse asiassa, joka viides vuoden ajan keskeytettyä yhdyntää ainoana ehkäisykeinona käyttävä pari päätyy odottamaan lasta. Parempi katsoa kuin katua!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi