Terveys

Tiedätkö mitä tarkoittaa seksiriippuvuus?

Seksiriippuvuus: Seksi on paljon muutakin kuin orgasmin ja mielihyvän tavoittelua.Lue lisää.

Teksti Antti Voutilainen
25.6.2012 Terve.fi

Seksi on paljon muutakin kuin orgasmin ja mielihyvän tavoittelua. Seksuaalinen kiihotus ja laukeaminen vapauttavat aivoissa dopamiinia, hermojen välittäjäainetta, joka tuottaa mielihyvän tunnetta. Jotkut ihmiset jäävätkin koukkuun tähän mielihyvän tunteeseen, ja osalla seksi on keino paeta mielipahan tunnetta.

Seksuaalisen tunteen ja kiihotuksen saamisesta voi muodostua koko elämää ja olemassaoloa ylläpitävä tekijä, jolloin seksin toteuttamisen tieltä joutuvat väistymään kumppanin, perheen ja työelämän tarpeet: ihmisen kaikki toiminnot liittyvät jollakin tavalla seksuaalisten halujen ja mielihyvän saamiseen.

Tuolloin voidaan alkaa puhua pakonomaisesta seksintarpeesta – seksiriippuvuudesta, jota naisten kohdalla nymfomaniaksi ja miehillä siitä käytetään termiä satyriasis. Se tarkoittaa tilannetta, jossa ihminen ei esimerkiksi enää pysty kontrolloimaan sitä milloin, missä ja kenen kanssa toteuttaa seksuaalisuuttaan, vaan seksuaalisten halujen tyydyttäminen pakottaa seksuaalisiin ajatuksiin ja toimintaan lähes jatkuvasti monin eri tavoin.

Tilanne onkin samasta ilmiöstä kuin päihde- tai peliriippuvuudessa, jossa päihdyttävien aineiden saanti tai pelaaminen on pakonomaista toimintaa.

Miten seksiriippuvuus ilmenee?

Seksiriippuvuuden yleisin muoto on pakonomainen itsetyydytys, jolla henkilö hakee helpotusta ahdistukseen. Päihdelinkki.fi –sivuston mukaan masturbointia voi esiintyä useita kertoja päivässä. Siihen voi liittyä myös pakonomaista eroottisten ja pornografisten lehtien, videoiden ja internet-materiaalin haalimista sekä seksipuhelimen jatkuvaa käyttöä.

Seksintarve voi myös johtaa lukuisiin seksikumppaneihin, joita voi olla yhtä aikaa useita, mikäli parisuhteen toinen osapuoli ei pysty tai halua kyltymättömästi seksiä. Partneria vaihdetaan ja uusia etsitään koko ajan, ja toisaalta voidaan hyödyntää maksullisia seksipalveluja.

Seksiriippuvuuteen voi Päihdelinkki.fi –sivuston mukaan liittyä myös vaarallisempia elementtejä, kuten toistuvaa seksiä tuntemattomien henkilöiden kanssa, tirkistelyä, itsensä paljastelua, tuntemattomien ja tuttujen koskettelua sekä seksuaalista väkivaltaa, kuten pakottamista yhdyntään tai raiskauksia.

Seksiriippuvuus vaatii ammattiapua

Pakonomaisessa seksintarpeessa fyysinen seksiakti korvaa tunteiden kokemisen. Seksiriippuvuuden taustalla on usein lapsuudessa koettuja hylkäämisen ja yksinjäämisen kokemuksia. Monet riippuvuussairaudet kuten seksiriippuvuuskin ovat itse asiassa masennuksen ilmenemismuotoja.

Useimmiten pakonomaisen seksin tarpeen hoitamiseksi tarvitaankin ammattiapua, kuten terapiaa ja mahdollisesti myös lääkitystä.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi