Kauneus & Terveys

Tervetuloa uusi luksus


Onko luksus kauneuden maailmassa yhä kullan kimallusta ja kallista kosmetiikkaa? Selvitimme, ovatko arvomme muuttuneet?
Kuvat Johanna Kinnari

Työikäisten elämä on tällä vuosituhannella ollut täynnä pitkiä työpäiviä, meluisia avokonttoreita, kiirettä ja aikataulutettua vapaa-aikaa. Viime vuosia ovat lisäksi leimanneet taloudellinen taantuma ja vilkas ilmastonmuutos- ja ympäristökeskustelu. Nämä tekijät eivät ole voineet olla vaikuttamatta tavallisten ihmisten arvoihin ja kulutustottumuksiin – sekä käsitykseen nykypäivän luksuksesta.

Kysyimme Facebookissa, mikä lukijoidemme mielestä on luksusta kauneudessa. Eniten mainintoja saivat kauneushoitoloiden hemmotteluhoidot: kasvo-, käsi- ja jalkahoito, kampaaja, hieronta ja kylpylät. Kalliit ja ylelliset tuotteet mainitsi yksi 15:stä vastanneesta. Loput kokivat luksukseksi muun muassa rauhallisen saunahetken, oman ajan, levon, päiväunet ja oman ulkonäkönsä hyväksymisen.

Naiset ovat alkaneet ymmärtää, että hyvän pohjan päälle on helppo rakentaa: kauneuden lähtökohtia ovat riittävä uni, lepo ja tasapainoinen mieli. Ajattelutavan muutoksesta kertoo suosiota saavuttanut slow-elämäntyyli tai downshiftaaminen, joka tarkoittaa tahdin hidastamista niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Slow-eläjät pyrkivät lyhentämään työviikkoaan, karsimaan kotinsa turhasta tavarasta, elämään ekologisesti ja olemaan läsnä hetkessä. Samoihin periaatteisiin perustuvat myös muun muassa slow-ruoka, slow-vanhemmuus ja slow-matkailu.

Kauneusala muuttuu arvojen muuttuessa 

Kauneusalan yrittäjätkin ovat huomanneet muutoksen asiakkaidensa arvoissa ja tarpeissa: kosmetiikkaa halutaan ostaa hyvällä omallatunnolla. Markkinoilla on enemmän luonnonkosmetiikkaa, jossa ei käytetä ylimääräisiä kemikaaleja ja jota ei ole testattu eläinkokeilla. Yhä useampi yritys haluaa kantaa vastuuta yhteiskunnasta ja ympäristöstä myös kohtelemalla työntekijöitään kansainvälisten sopimusten mukaisesti, käyttämällä reilun kaupan raaka-aineita, jättämällä pakkausmateriaalit minimiin ja antamalla osan tuotostaan hyväntekeväisyyteen. Kenties tätä voisi nimittää slow-kosmetiikaksi.

Kauneushoitoloilta taas kaivataan rauhaa, hiljaisuutta ja sellaista hemmottelua, jota on hankala toteuttaa omin voimin kotona. Suorituskeskeisessä maailmassa kauneushoitola tai kylpylä ovat viimeisiä paikkoja, joihin haluamme mennä suorittamaan. Kysyntään onkin vastattu: lähes jokaisessa kampaamossa saa nykyään hiustenpesun yhteydessä päänahanhieronnan, ja perusteellisempiakin hoitorituaaleja on tarjolla. Spa-hoitoloissa ympäristö on luotu rauhoittavaksi luonnon materiaa­leilla, hiljaisella musiikilla ja hoidon jälkeisillä kiireettömillä teehetkillä.

Julkaistu: 14.12.2010