Voi Hyvin

Terveellisen ruoan syöminen on nautinto, ei rangaistus

Terveellisen ruoan syöminen on nautinto, ei rangaistus

"Itsekuri on tylsää", sanoo Olli Posti. Hän tyrmää viralliset ravitsemussuositukset ja käännyttää seuraajiaan kuuntelemaan kehon viestejä.
Teksti Päivi Anttila
Kuvat Paavo Martikainen
Mainos

RUOKAUSKOSSA-PALSTA:

Olli Posti, 34, on helsinkiläinen ravitsemuksen monitoimimies ja bloggaaja, joka sparraa ihmisiä muuttamaan ruoka­tottumuksiaan ja nauttimaan ruoasta ilman syyllisyyttä.

MIKÄ ON RUOKAMISSIOSI?

Haluan vapauttaa ihmiset syömiseen liittyvästä syyllisyydestä. Ajattelemme usein, että ”­pupellan tätä terveellistä ruokaa nyt vaikka hammasta purren ja palkitsen sitten itseni hyvänmakuisella mätöllä viikon­loppuna”. Syöminen on jatkuvaa himojen kanssa taistelua, jossa voittaja on se, jolla on paras itsekuri.

Fiilistelemme ruokaa vain kieltäytymisten kautta: vältetään sokeria ja gluteenia, lasketaan kaloreita ja kun sorrutaan, ­annetaan itselle henkistä raippaa.

Kun opettelee pienin askelin syömään ravinteikkaampia ja puhtaampia raaka-aineita, ei tarvitse enää itse­kuria. Sokerinhimo ja tunne­syöminen ei ole ongelma, sillä huonoa ruokaa ei vain tee enää mieli!

MIKÄ SINUA INNOSTI?

Minulla todettiin 2002 MS-taudin ­oireita. Kärsin myös astmasta. Huomasin, ettei lääkkeistä ja virallisten ravitsemussuositusten mukaisesta niin sanotusta terveellisestä ruoasta ollut sairauksien ehkäisijäksi saati kunnon kohentajaksi. Aloin etsiä toista tietoa.

Maailmanlaajuisia markkinoita hallitseva elintarviketeollisuus tuuppaa myyntiin ravinnetyhjiä höttöhiilareita, keinorasvoja ja huonolaatuisia maitotuotteita. Suuryhtiöiden ”viherpesu” tulee jälkijunassa, eikä se vakuuta.

Äitini on lääkäri, mutta vain ­harva heistä tai laillistetuista ravitsemus­terapeuteista uskaltaa olla eri mieltä ruokasuositusten kanssa. Tutkimus­rahoitus on usein sidoksissa ­markkinoita hallitseviin yrityksiin. Lääkäri Antti ­Heikkilä on vastarannan ­kiiski, jonka tekstit avasivat silmäni. 

Haluan bloggaajana olla vapaa sidonnaisuuksista, sillä trendikäs superfood­bisnes tuottaa sekin toisinaan huonoa laatua. Valitsen tarkoin yhteistyö­kumppanini. En ole brändiuskollinen.

MITEN RUOKAUSKOSI NÄKYY?

Olen sekasyöjä enkä pyri täydellisyyteen. Kasvissyönnin lisääntyminen on ok, mutta markettien vihannestiski ei innosta minua. Torit ja kauppahallit ovat Suomessa törkeän kalliita. 

Syön joskus kiireisenä huonoa ruokaa mutta ymmärrän, mikä olisi ­minulle ­parempaa. En tee ruokailusta vaikeaa.

Jaan ­kokemuksiani nettikursseillani ja luennoilla. Järjestän myös markettiseikkailuja, joiden ­avulla jokainen löytää nopeammin  vaikka ­sadan juuston joukosta laadukkaimman, usein pienen tuottajan aarteen.

Kysyn ensin osallistujalta, mitä haluat syödä ja mistä kehosi pitää. Jos tykkäät ruisleivästä, etsimme yhdessä terveellisimmän. En tuputa mieltymyksiäni.

Usein markettiseikkailija haluaa ­korvata joitain tottumuksiaan. Vinkkaan vaikka korvaamaan leivän joskus vihersmoot­hiella tai yrittisuolalla maustetulla avokadolla. Karkkien sijaan voi syödä hunajaista mangoa tai taateleita.

Pienetkin parannukset auttavat kehoa koukuttumaan terveelliseen ruokaan.

OLLIN VALINNAT

AAMIAISEKSI:

Tuorepuuroa ja suomalaista kivennäisvettä.

LOUNAAKSI:

Inkiväärinen ja valkosipulinen kormakastike ja kasviksia.

VÄLIPALAKSI:

Luomumango ja kombuchaterveysjuoma.

PÄIVÄLLISEKSI:

Kanasalaatti ja raakakakkua.

ILTAPALAKSI:

Four Sigmaticin smoothie, jossa on marjaa, avokadoa, lääkinnällisiä sieniä, hamppuöljyä ja riisiproteiinia.

RAVINTOLISÄNI:

Sinkki, ajoittain seleeni ja jodi.

Magnesium, rikki (MSM), pii, kalium.

C-, D-, B12- ja K2 -vitamiinit sekä B-complex-­valmiste. Omega-3-kalaöljy.

RUOKARAAMATTUNI:

- M. Pollan: Aidon ruoan puolesta

- J. Halmetoja ym.: Biohakkerin käsikirja

- D. Asprey: Head Strong

- D. Wolfe:Eating For Beauty

- J. Rosenthal: Integrative Nutrition

VIIMEINEN EHTOOLLISENI:

Sydänmaan Highlanderin luomumaksaa, luulientä tai luomulohenpääkeittoa ruotoineen. Hyviä kasviksia aromikkain maustein.

RUOKAGURUNI:

Suomalaisista Jaakko Halmetoja.

KIELLETYT HERKUT:

Ei ole, sallin itselleni kaiken. Etsin vain huonoista raaka-­aineista, kuten valkosokerista ja eltaantuneista keinorasvoista, valmistetun ”herkun” tilalle laadukkaamman nautinnon.

Lue lisää: supermarketsurvival.fi ja bulletproofexec.com.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä  5/2017

Julkaistu: 23.7.2017