Kauneus

Tee aurinkovoiteen käytöstä rutiini! Pikaopas antaa 5 täsmäneuvoa oikeanlaisen voiteen valintaan

Pidä huolta ihosi aurinkosuojauksesta, viihdytpä sitten rannalla, vesillä tai mökkipuuhissa. Jos iho on joskus päässyt palamaan, se pitää suojata UV-säteiltä erityisen tarkasti.

Teksti Hanna Pesonen
Kuvat iStock
6.6.2022 | Päivitetty 30.11.2023

1. UVA vai UVB?

Käytä aina aurinkosuojatuotetta, jossa on sekä UVB- että UVA-suojakerroin. Näin se suojaa ihoa sekä palamiselta, ihosyövältä että valovanhenemiselta. Tunnistat sen UVB- ja UVA-lyhenteistä pullon kyljessä. Suosi aurinkovoiteita ja -suihkeita, joissa UVA-lyhenne on ympyröity. Silloin UVA-suojakerroin on vähintään kolmasosa UVB-suojakertoimesta.

2. Kemiallinen vai fysikaalinen aurinkosuoja?

Valitse joko kemiallisia tai fysikaalisia aurinkosuojafilttereitä sisältävä tai molempia yhdistävä aurinkosuoja. Kemialliset suodattimet imevät UV-säteilyn itseensä ja muuttavat sen turvalliseksi lämmöksi. Fysikaaliset suodattimet, kuten sinkki-, titaani- ja rautaoksidi, heijastavat UV-säteilyä pois iholta. Niitä kutsutaan myös mineraalisuojiksi. Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa saa olla vain fysikaalisia suodattimia.

3. Miten suojella vesistöjä?

Suosi vesistöystävällisiä aurinkovoiteita, jotka eivät sisällä koralleille ja vesieliöille haitallisia ainesosia. Yhtä ainoaa merkintätapaa ei ole, mutta etsi etiketistä esimerkiksi coral safe -, reef friendly - tai ocean respect -tekstiä.

4. Millaiset suojakertoimet tarvitaan?

Käytä keskitason tai korkeaa suojakerrointa (20–50) sekä Suomessa että ulkomailla. Jos iho normaalisti palaisi ilman suojausta 10 minuutissa, suojakertoimen 30 kanssa auringossa voi olla 300 minuuttia eli 5 tuntia (10 min x 30 = 300 min) ja suojakertoimen 50 kanssa 500 minuuttia (10 min x 50 = 500 min) eli 8 tuntia. Tämä vaatii kuitenkin paksun ja tasaisen kerroksen voidetta, eikä mikään voide tai kerroin suojaa kaikelta säteilyltä. Maksimiaikaan ei siis kannata luottaa, vaan tuotetta pitää lisätä.

5. Millainen määrä voidetta riittää?

Annostele aurinkovoidetta riittävästi kerralla, jotta luvattu suojakerroin toteutuu. Lisää sitä parin tunnin välein ja aina uimisen tai suihkun jälkeen – riippumatta siitä, onko tuote vedenkestävä. Käytä kasvoille teelusikallinen ja vartalolle reilut kaksi ruokalusikallista aurinkovoidetta kerralla. Suojaudu lisäksi vaatteilla, päähineellä tai huivilla sekä aurinkolaseilla.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi