Terve.fi

Tämän takia helle hatuttaa

Tämän takia helle hatuttaa
Monilla ihmisillä pinna kiristyy heti, kun lämpötila nousee kovin korkeaksi. Mistä helteellä ärtyminen johtuu?
Julkaistu: 10.7.2012

Monilla ihmisillä pinna kiristyy heti, kun lämpötila nousee kovin korkeaksi. Aggressiivisuuden ja väkivaltaisuuden on huomattu olevan yhteydessä kuumaan säähän. Myös masentuneisuus on yleisempää silloin kun ulkona on kuuma. Aiheesta uutisoi Msnbc.com.

Helteellä ärtyminen johtuu siitä, että kuumalla on vaikeampi nukkua, ihminen kärsii nestehukasta helpommin ja monet joutuvat olemaan työnsä puolesta suurimman osan päivää sisällä. Joitakin myös raivostuttaa se, ettei heillä tunnu olevan mitään kontorllia tähän asiaan.

Kliinisen psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Nancy Molitorin mukaan kannattaa muistaa, että kesäsää saattaa muuttaa myös läheistesi mielialaa. Kannattaa myös välttää suurempien päätösten tekemistä, jos tuntuu, että olet koko ajan hieman ärtyisä.

Noin 1–2 prosenttia ihmisistä kärsii myös ns. kesämasennuksesta, ja he tuntevat olonsa todella ahdistuneiksi, jopa ehkä itsetuhoisiksi. Kovat ja pitkät helteet saattavat nostaa kesämasennustapausten määrää.

Molitorin mukaan ihmisten kannattaa turvautua terveeseen järkeen kesähelteellä: juo vettä ja kuuntele kroppaasi. Jos pidät urheilusta, koita urheilla aamulla tai illalla, kun on hieman viileämpää, ettet vaan jää makaamaan kotiin. Kannattaa myös keskittyä elämässä niihin asioihin, joita voit hallita, jos tunnet kuumuuden vievän sinulta voimat.

Kommentoi »