Terve.fi

Tämä syöpä pian naisten yleisin syöpäkuolemien aiheuttajaEuroopan unionin 27 jäsenvaltiota kattava selvitys osoittaa keuhkosyövän ohittavan rintasyövän naisten yleisimpänä syöpäkuolemien aiheuttajana vuosikymmenen puolivälin aikoihin. Tämä johtuu paitsi naisten keuhkosyövän yleistymisestä myös rintasyöpäkuolleisuuden alentumisesta. Tänä vuonna arviolta 14 eurooppalaisnaista sadastatuhannesta menehtyy keuhkosyöpään. Keuhkosyöpä on jo naisten tappavin syöpä Isossa Britanniassa ja Puolassa.

Kaikkiaan eurooppalaisten syöpäkuolleisuus on vähentynyt jo useiden vuosien ajan. Naisten keuhkosyövän lisäksi poikkeuksen muodostaa kuitenkin haimasyöpä, johon kuolee yhtä monet kuin ennenkin. Haimasyöpäkuolemat saattavat jopa alkaa lisääntyä lähivuosina, tuloksista ilmenee.

Tupakointi on merkittävä keuhkosyövän ja haimasyövän riskitekijä, joten tupakoinnin vastaiset toimet todennäköisesti tepsisivät nyt havaittuun kehitykseen. Haimasyöpäkuolleisuutta vähentäisi myös ylipainon hillitseminen, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Annals of Oncology -lehdessä. Ne perustuvat WHO:n tilastoihin vuosilta 2011 ja 2012.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Annals of Oncology 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Lääkärikirja: Keuhkosyöpä

Keuhkosyöpä voidaan tunnistaa uloshengitysilmasta – koira luotettavin tunnistaja

Julkaistu: 28.2.2013