
Tällä vitamiinilla suolistosyövän riski pienenee
B6-vitamiinin on pitkään epäilty vaikuttavan suolistosyöpien riskiin, mutta tutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin. Tuoreet havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että B6-vitamiinin runsaus veressä voi liittyä pienempään sairastumisriskiin.
Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijat yhdistivät 13 aikaisemman tutkimuksen aineistot ja havaitsivat suolistosyöpien riskin pienenevän mitä enemmän veressä oli B6-vitamiinin aktiivista muotoa. Myös ruoasta saatava B6 saattoi vaikuttaa sairastumisriskiin, mutta tulokset olivat tältä osin epäselviä.
B-vitamiineja on kokeiltu monien sairauksien ehkäisyssä, mutta tähän mennessä tulokset ovat olleet vaatimattomia. B6- ja muiden B-vitamiinilisien nauttiminen ei näytä ehkäisevän ainakaan sydäntauteja eikä hidasta tai vähennä dementiaa.
B6-vitamiinia saa mm. lihasta, kalasta, vihanneksista ja joistain hedelmistä. Sitä myös lisätään moniin ruoka-aineisiin.
Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehti.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: JAMA 2010;303:1077-1083
Lue lisää:
Lääkärikirja: Ohutsuolen syöpäLääkärikirja: Paksu- ja peräsuolensyöpä
Uutisarkistosta poimittua
Lupaava lisäapu suolistosyöpiin: tavallinen aspiriiniTupakointi ei tee hyvää suolistolleSyöpään menehdytään yhä harvemminSuolisyövän seulonnasta syntyy säästöä