Terve.fi

Tällä vitamiinilla suolistosyövän riski pienenee


B6-vitamiinin on pitkään epäilty vaikuttavan suolistosyöpien riskiin, mutta tutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin. Tuoreet havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että B6-vitamiinin runsaus veressä voi liittyä pienempään sairastumisriskiin.

Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijat yhdistivät 13 aikaisemman tutkimuksen aineistot ja havaitsivat suolistosyöpien riskin pienenevän mitä enemmän veressä oli B6-vitamiinin aktiivista muotoa. Myös ruoasta saatava B6 saattoi vaikuttaa sairastumisriskiin, mutta tulokset olivat tältä osin epäselviä.

B-vitamiineja on kokeiltu monien sairauksien ehkäisyssä, mutta tähän mennessä tulokset ovat olleet vaatimattomia. B6- ja muiden B-vitamiinilisien nauttiminen ei näytä ehkäisevän ainakaan sydäntauteja eikä hidasta tai vähennä dementiaa.

B6-vitamiinia saa mm. lihasta, kalasta, vihanneksista ja joistain hedelmistä. Sitä myös lisätään moniin ruoka-aineisiin.

Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehti.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: JAMA 2010;303:1077-1083

Lue lisää:

Lääkärikirja: Ohutsuolen syöpäLääkärikirja: Paksu- ja peräsuolensyöpä

Uutisarkistosta poimittua

Lupaava lisäapu suolistosyöpiin: tavallinen aspiriiniTupakointi ei tee hyvää suolistolleSyöpään menehdytään yhä harvemminSuolisyövän seulonnasta syntyy säästöä

Kerro sairauskokemuksesi ja lue muiden kokemuksista

Julkaistu: 7.4.2010