Terve.fi

”Syö raskaana kahden edestä” pelkkä myytti!

”Syö raskaana kahden edestä” pelkkä myytti!
Odottavia äitejä tulisi varoittaa syömästä kahden edestä, sillä se on vain myytti, todetaan tekeillä olevassa Iso-Britannian terveydenhuollon uudistuksessa.
Julkaistu 22.2.2010

Daily Mailin uutisoiman ohjeistuksen mukaan raskaana olevien äitien ei tarvitse juoda täysmaitoa taimuuttaa ruokavaliotaan mitenkään ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Tämänkään jälkeen he eivät tarvitse kuin 200 lisäkaloria päivässä, mikä vastaa pientä voileipää.

Uudet ohjeet raskaudenaikaiseen painonhallintaan päätettiin ottaa Briteissä käyttöön, koska ylipainoisten odottajien määrä on jatkuvassa kasvussa. Lähes 25 % odottavista brittiäideistä on ylipainoisia ja noin kolmannes liikalihavia. Asiantuntijoiden mukaan suositeltava maksimipainonnousu raskauden aikana on noin 10–12 kiloa.

Ohjeistuksen mukaan naisille tulisi kertoa, että ylipaino aiheuttaa riskin vauvalle, mutta raskauden aikana ei kuitenkaan tulisi laihduttaa. Sen sijaan ylimääräiset kilot tulisi karistaa ennen raskautta ja synnytyksen jälkeen.

- Naisia pommitetaan usein ristiriitaisilla neuvoilla siitä, mitä terveellinen ruokavalio pitää sisällään ja kuinka paljon raskauden aikana ja sen jälkeen tulisi harrastaa liikuntaa, professori Mike Kelly Iso-Britannian National Institute for Healthand Clinical Excellence- virastosta (NICE) toteaa.

Hänen mukaansa monetylipainoiset naiset saavat täysin terveitä vauvoja, mutta tutkimustulokset ovat osoittaneet raskauksien olevan suuremmassa riskissä, mikäli äidin painoindeksi on yli 30. Kellyn mukaan on tärkeää saada naiset ymmärtämään, että painonpudotus synnytyksen jälkeen vie aikaa, mutta vähitellen tehtynä liikunnanavulla se ei vaikuta imetykseen.

- Haluamme myös oikaista kaikki vanhat myytit, kuten raskauden aikana tulisi syödä kahden edestä, sillätähän ei ole tarvetta, Kelly toteaa.

Lähde: DailyMail

Kommentoi »