Ravitsemus

Suppista soppaan! Lämpimän mausteinen suppilovahverokeitto saa makua kahvista ja currysta

Torvimainen suppilovahvero on yksi suosituimmista ja terveellisimmistä ruokasienistämme. Hauduta siitä ja kurpitsasta lämmikettä pimenevään syysiltaan.

Teksti Annika Elomaa
Kuvat Timo Pyykkö, Adobe Stock
23.10.2023 | Päivitetty 30.11.2023 | Voi hyvin

1. Terveellinen sieni

Suppilovahverossa on runsaasti D-vitamiinia, B2- ja B3-vitamiineja ja kaliumia. Runsaskuituiset suppilovahverot ovat hyviä kuidun ja seleenin lähteitä.

2. Tutuilla apajilla

Suppilovahverot kasvavat sammaleen seassa suurena joukkona ja usein samassa paikassa vuodesta toiseen, joten kasvupaikka kannattaa pitää mielessä. Poimi vain halkaisijaltaan alle kahdeksansenttisiä sieniä, joiden jalassa ei ole harmaata.

3. Monipuolinen ruokasieni

Suppilovahvero on mieto ruokasieni ja sitä voi käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ilman ryöppäämistä. Suppilovahverot halkaistaan ennen käyttöä, jotta jalan sisään varisseet roskat saadaan pois.

Kokkaa sienistä keittoa, piirakkaa, kastiketta, risottoa ja pastaa. Riista on herkullinen kaveri suppilovahveroille.

4. Kuivaa tai pakasta

Sieniä voi säilöä pakastamalla tai etikkaliemeen. Kuivaaminen on kuitenkin monille sienille, kuten suppilovahveroille, ihanteellinen säilöntätapa, sillä kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin. Pakastettaessa niiden ravintoarvo säilyy hyvin, mutta maku saattaa muuttua vetiseksi.

Suppilovahvero on yksi suosituimmista ja terveellisimmistä ruokasienistä.

Kurpitsasuppilovahverokeitto

4 annosta, vegaaninen, gluteeniton

  • 1 (1 kg) myskikurpitsa
  • 300 g suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl currya
  • 2 dl kahvijuomaa
  • 4 dl vettä
  • 1 kasvisfondikuutio
  • 1 tl suolaa
  • ½ mustapippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1–2 dl kasvipohjaista ruokakermaa

Paistetut sienet:

  • 3 dl suppilovahveroita
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Viimeistely:

  • timjamia
  • kurpitsansiemeniä

  1. Huuhtele ja kuori kurpitsa, voit käyttää sen myös kuorineen. Poista siemenet. Leikkaa kurpitsa paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista ensin sieniä, jotta enin neste haihtuu. Lisää öljy. Kuullota kurpitsapaloja kattilassa. Lisää sipulit ja curryjauhe, jatka kuullottamista vielä hetki.
  3. Kaada kahvi ja sen verran vettä kattilaan, että kurpitsapalat juuri ja juuri peittyvät. Lisää loput mausteet ja keitä kannen alla kypsiksi.
  4. Kaada kerma kattilaan ja anna kiehua hetki. Poista laakerinlehti. Soseuta keitto ja tarkista maku.
  5. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sienet ja paista ne. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Annostele keitto lautasille ja pane päälle paistettuja sieniä, kurpitsansiemeniä ja timjamia.
Lämpimän mausteinen kurpitsa-suppiskeitto saa makua kahvista ja curryjauheesta. Kruunaa annokset yrteillä ja paistetuilla sienillä.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi