
Suppista soppaan! Lämpimän mausteinen suppilovahverokeitto saa makua kahvista ja currysta
Torvimainen suppilovahvero on yksi suosituimmista ja terveellisimmistä ruokasienistämme. Hauduta siitä ja kurpitsasta lämmikettä pimenevään syysiltaan.
1. Terveellinen sieni
Suppilovahverossa on runsaasti D-vitamiinia, B2- ja B3-vitamiineja ja kaliumia. Runsaskuituiset suppilovahverot ovat hyviä kuidun ja seleenin lähteitä.
2. Tutuilla apajilla
Suppilovahverot kasvavat sammaleen seassa suurena joukkona ja usein samassa paikassa vuodesta toiseen, joten kasvupaikka kannattaa pitää mielessä. Poimi vain halkaisijaltaan alle kahdeksansenttisiä sieniä, joiden jalassa ei ole harmaata.
3. Monipuolinen ruokasieni
Suppilovahvero on mieto ruokasieni ja sitä voi käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ilman ryöppäämistä. Suppilovahverot halkaistaan ennen käyttöä, jotta jalan sisään varisseet roskat saadaan pois.
Kokkaa sienistä keittoa, piirakkaa, kastiketta, risottoa ja pastaa. Riista on herkullinen kaveri suppilovahveroille.
4. Kuivaa tai pakasta
Sieniä voi säilöä pakastamalla tai etikkaliemeen. Kuivaaminen on kuitenkin monille sienille, kuten suppilovahveroille, ihanteellinen säilöntätapa, sillä kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin. Pakastettaessa niiden ravintoarvo säilyy hyvin, mutta maku saattaa muuttua vetiseksi.

Kurpitsasuppilovahverokeitto
4 annosta, vegaaninen, gluteeniton
- 1 (1 kg) myskikurpitsa
- 300 g suppilovahveroita
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl currya
- 2 dl kahvijuomaa
- 4 dl vettä
- 1 kasvisfondikuutio
- 1 tl suolaa
- ½ mustapippuria
- 1 laakerinlehti
- 1–2 dl kasvipohjaista ruokakermaa
Paistetut sienet:
- 3 dl suppilovahveroita
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
Viimeistely:
- timjamia
- kurpitsansiemeniä
- Huuhtele ja kuori kurpitsa, voit käyttää sen myös kuorineen. Poista siemenet. Leikkaa kurpitsa paloiksi.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista ensin sieniä, jotta enin neste haihtuu. Lisää öljy. Kuullota kurpitsapaloja kattilassa. Lisää sipulit ja curryjauhe, jatka kuullottamista vielä hetki.
- Kaada kahvi ja sen verran vettä kattilaan, että kurpitsapalat juuri ja juuri peittyvät. Lisää loput mausteet ja keitä kannen alla kypsiksi.
- Kaada kerma kattilaan ja anna kiehua hetki. Poista laakerinlehti. Soseuta keitto ja tarkista maku.
- Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sienet ja paista ne. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Annostele keitto lautasille ja pane päälle paistettuja sieniä, kurpitsansiemeniä ja timjamia.
