Terve.fi

Suolistoflooran merkitysSuolistoflooran merkitys

Suoliston bakteerit – pääasuinpaikka paksusuoli

Kun ohutsuolessa on vain vähän bakteereja, niin paksusuoli on tiheään asuttu. Yli 400:aa eri lajia edustavat 100 000 miljardia mikro-organismia muodostavat yhdessä suolistoflooran. Se tarkoittaa 10 kertaa enemmän bakteereja kuin mitä kehossa on soluja. Nämä suolen asukit sulattavat ne ravintomassassa olevat jäämät, joita emme voi käyttää hyväksi (kuidut), saavat niistä energiaa ja tuottavat niitä hyödyntäessään aineenvaihduntatuotteita, jotka vaikuttavat eri tavoilla positiivisesti elimistöön. Kuitujen suuri osuus ravinnossa johtaa hyödyllisten suolistobakteerien nopeaan lisääntymiseen, mistä on seurauksena ulosteen suurempi määrä ja paksusuolen lisääntynyt aktiivisuus.

Probiootit – suolistoflooran tervetulleet alivuokralaiset

Perinteiset jogurttibakteerikannat menettävät normaalin ruoansulatuksen aikana suurimmaksi osaksi toimintakykynsä. Mikro-organismien muutamat vähemmän herkät lajit pääsevät kuitenkin suurina määrinä suolen alempiin osiin (ennen kaikkea paksusuoleen), jossa ne vaikuttavat positiivisesti suolistoflooran tasapainoon. Näitä erityisiä bakteereja kutsutaan probiooteiksi. Niillä on koko joukko positiivisia vaikutuksia ja ne parantavat mm. ravintomme tiettyjen ainesosien sulatettavuutta. Koska useimmat probiootit eivät jää pysyvästi asumaan paksusuoleen, niitä on saatava säännöllisesti ravinnon mukana.

Maitohappoa muodostavien bakteerien esiintyminen suolessa on tärkeää erityisesti silloin, kun suolen tasapaino on häiriintynyt, esim. antibioottihoidon jälkeen tai kun suoli toimii hitaasti. Siitä syystä keskenään kilpailevien bakteerien välisessä taistelussa suolen hyödyllisten asukkien onkin pysyttävä voitolla. Ulosteen happamoitumisen, joka on seurausta orgaanisten happojen (esim. maitohapon) muodostumisesta, johdosta halutuille suoliston bakteereille syntyy edulliset lisääntymisolosuhteet. Myös probioottien vaikutus suoleen sijoittuneille immuunisoluille on jo tutkittu. Yksinkertaistetusti sanottuna probioottiset bakteerit opettavat immuunisoluja tunnistamaan tunkeutujat ja tekemään ne kohdistetulla vasta-ainetuotannolla (vastustuskykyä luovilla aineilla) vaarattomaksi.

Julkaistu: 27.5.2008