Terve.fi

Sukupuolielimet

Sukupuolielimet
Millaisia sukupuolielimet ovat? Katso kuvat! Löydät myös tietoa kuukautisista. Lue pojan ja tytön sukupuolielimistä.
Julkaistu: 21.2.2006

Pojan sukupuolielimet

Rakenne edestä

(1) Virtsarakko

(2) Virtsaputki

(3) Siitin

(4) Terska

(5) Kives

(6) Lisäkives

(7) Siemenjohdin

(8) Rakkularauhanen

(9) Eturauhanen

Rakenne sivulta

(1) Virtsarakko

(2) Virtsaputki

(3) Paisuvaiskudos

(4) Esinahka

(5) Terska

(6) Kives

(7) Lisäkives

(8) Siemenjohdin

(9) Rakkularauhanen

(10) Eturauhanen

(11) Peräsuoli

Kivekset

Kiveksiä on kaksi ja ne sijaitsevat kivespussissa, jotka ovat vartalon alapuolella haarojen välissä. Toinen kives saattaa olla myös alempana kuin toinen. Kivespussin iho on poimuinen ja murrosiässä siihen tulee usein pieniä näppylöitä tai nystermiä. Kives on soikean muotoinen, pehmeähkö rauhanen. Sen pituus täysikasvuisena vaihtelee 3,5 – 5,5 cm. Kives erittää miessukupuolihormonia verenkiertoon. Siinä syntyvät myös miehen sukusolut, siittiöt. Kives aistii helposti kipua, jos siihen osuu isku.

Esinahka

Siitintä peittää ohut väljästi liikkuva iho. Siittimen kärjen ihoa kutsutaan nimellä esinahka. Se peittää siittimen kärjen pikkupojalla kokonaan. Kouluikään mennessä esinahka yleensä löystyy niin, että sitä taaksepäin vetäessä siittimen tummanpunainen kärki, terska tulee näkyviin. Kaikilla näin ei kuitenkaan tapahdu, koska esinahka voi olla terskan pinnassa kiinni. Jos esinahkan kiinnikkeet eivät irtoa itsestään, voi sen löystymistä itse auttaa vetämällä päivittäin varovasti esinahkaa niin taakse kuin saa. Esinahkaa liikuttaessa siitin jäykistyy helposti. Esinahka tulisi saada vedettyä kokonaan terskan reunojen taakse viimeistään murrosikään mennessä. Esinahka on kiinni terskan alta pienellä ihopoimulla, josta käytetään nimitystä frenulum. Esinahan vetäminen terskan reunan taakse voi tuntua alkuun aristavalta, mutta vähitellen terskan pinta tottuu olemaan myös ilman esinahan suojaa.

Siitin

Siitin eli penis on haarojen välissä oleva sauvamainen uloke. Se kiinnittyy lantion pohjaan ja vain osa siitä on nähtävissä. Siitin muodostuu huokoisesta paisuvaiskudoksesta, jonka ympärillä on vahva sidekudoskalvo. Sisällä kulkee virtsaputki, jonka aukko avautuu siittimen kärjessä.

Siittimen kärki on kiilanmuotoinen ja sen vartta leveämpi tummanpunainen pehmeä osa, jota kutsutaan nimellä terska. Sen reuna voi olla aivan sileä, mutta siinä voi esiintyä myös pieniä nystermiä, joita voisi kutsua vaikka helmiäisnäppylöiksi englanninkielinen nimityksen "Pearly Penile Papules " mukaisesti.

Siittimen varsiosa koostuu kolmesta pitkittäisestä huokoisesta kapselin ympäröimästä paisuvaiskudoksesta, jotka voivat täyttyä verellä. Tällöin siitin paisuu, jäykistyy ja nousee pystyasentoon. Samalla kivekset kohoavat hieman ylöspäin. Siitin kiinnittyy haarojen välissä häpyluuhun ja sen tyviosa ulottuu lähelle peräaukkoa ihon alla. Siittimen varren ihossa voi olla vaaleita hieman koholla olevia näppylöitä (Sebaceous Prominence), jotka tulevat usein murrosiässä vasta esille. Ne ovat talirauhasia ja kuuluvat normaaliin ihon rakenteeseen. Niitä voi olla myös kivespussin ihossa.

Siittimen koon ja muodon määräävät perintötekijät. Aikuisen miehen siittimen pituus lepotilassa on yleensä 6 – 11 cm ja paksuus 2 – 4 cm. Jäykistyessä sen koko kasvaa ja pituus mitattuna yläpuolelta tyvestä kärkeen vaihtelee 10 – 20 cm, keskipituuden ollessa n. 15 cm. Siittimen jäykistymisen voi saada aikaan seksuaalisesti kiihottava mielikuva, sukupuolielinten katselu ja niiden koskettelu ja hyväily. Erityisesti terskan painelu ja esinahan liikuttelu aiheuttaa erektion. Pojilla myös unen aikana tapahtuu itsestään erektio ja se voi olla myös aamulla herätessä.

Siemenneste

Kiveksen yläpuolella on pieni pehmeä osa, ns. lisäkives(7). Kiveksen sisällä muodostuvat siittiösolut kulkeutuvat tähän lisäkivekseen varastoon. Siitä lähtee putkimainen ohut siemenjohdin (8), joka yhtyy sitten virtsaputkeen (2) lantion sisällä. Siittiösolut kulkeutuvat siemenjohdinta pitkin virtsaputkeen, johon erittyy myös rakkularauhasen (9) ja eturauhasen (10) limamaiset eritteet. Näistä muodostuu siemenneste eli sperma ja se purkautuu ulos virtsaputken kautta.

Siittimen pää ja esinahan alusta on syytä pestä päivittäin lämpimällä vedellä ja saippualla. Esinahka on vedettävä terskan taakse siten, että se oikenee kokonaan ja siittimen reunan tyveen jäävä poimu puhdistuu. Sinne kertyy muuten vaaleaa talimaista eritettä eli smegmaa, joka voi aiheuttaa epämiellyttävää hajua tai ärsytystä.

Ongelmia kiveksissä

Kivesten laskimoverisuonet kivespussissa saattavat joillakin olla kovasti pullollaan ja kiemuraiset. Tästä käytetään nimitystä kiveskohju. Mikäli tästä on merkittävää kosmeettista haittaa tai siihen liittyy kipuilua, vaiva voidaan korjata leikkauksella.

Kivespussin sisään voi joskus muodostua nesteen täyttämiä liikkuvia rakkuloita. Sellaiset voivat hävitä itsestään, mutta joskus niitä poistetaan leikkauksella. Jos kivespussissa tai kiveksissä havaitsee jotakin ylimääräiseltä tuntuvaa kyhmyä tai pallukkaa, on hyvä näyttää löydöstä lääkärille. Jos kiveksen koko alkaa suureta itsestään sen kasvun päättymisen jälkeen tai jos siihen tulee ylimääräisiä kyhmyjä tai kovettumia, on syytä hakeutua lääkärin tutkimukseen.

Ympärileikkaus

Esinahka saattaa olla löysä ja helposti terskan ylitse vedettävissä jo vastasyntyneellä pojalla. Usealla pojalla esinahka on kuitenkin kiinni terskan pinnassa ja vain virtsaputken suu on nähtävissä. Joillakin taas esinahka muodostaa hyvin tiukan tötterön, jonka kautta virtsa kulkee. Yleensä esinahka löystyy itsestään muutaman vuoden iässä ja viimeistään 10 ikävuoteen mennessä. Mikäli esinahka on kovin tiukka eikä löysty venyttelemälläkään, joudutaan siihen joskus tekemään ympärileikkaus. Tällöin esinahka leikataan pois kokonaan tai osittain ja siittimen pää, terska, tulee sen jälkeen kokonaisuudessaan tai osittain näkyviin. Alkuun terskan paljaan pinnan kosketus tuntuu hieman aralta, mutta se tottuu nopeasti olemaan myös ilman esinahkan suojaa. Ympärileikkaus kuuluu myös tapana joihinkin kulttuureihin ja uskontoihin, kuten juutalaisuuteen.

Tytön sukupuolielimet

Tytön sukupuolielimet sijaitsevat lantion sisällä piilossa. Ulkoisista sukupuolielimistä vain häpyhuulet ovat nähtävissä haarojen välissä. Muiden sukupuolielinten tarkastelussa voi käyttää apuna vaikkapa peiliä.

Rakenne edestä

(1) Isot häpyhuulet

(2) Pienet häpyhuulet

(3) Immenkalvo

(4) Emättimen aukko

(5) Häpykieli eli klitoris

(6) Virtsaputken aukko

(7) Peräaukko

Rakenne sivulta

(1) Isot häpyhuulet

(2) Pienet häpyhuulet

(3) Häpykieli

(4) Emätin

(5) Kohtu

(6) Virtsarakko

(7) Virtsaputki

(8) Peräsuoli

Häpyhuulet

Isot häpyhuulet muodostuvat karvoituksen peittämistä ihopoimuista, jotka ovat yleensä tummia ja niissä saattaa olla pieniä nystermiä kuten poikien kivespusseissakin.

Isojen häpyhuulien välissä ovat pienet häpyhuulet, jotka ovat vaaleita tai tummia pehmeitä limakalvon peittämiä ihopoimuja, usein myös nystermäisiä. Ne saattavat näkyä isojen häpyhuulten välistä tai sitten ne voivat olla kokonaan piilossa.

Immenkalvo ja emättimen aukko

Pienten häpyhuulten välissä on immenkalvo (3) ja sen keskeltä avautuu emättimen aukko (4). Immenkalvo on rengasmainen ohut sidekudospoimu. Kalvo voi luonnostaan olla niin väljä, että sitä on vaikea edes huomata. Toisilla immenkalvon keskelle jäävä aukko on ahdas ja vain sormi saattaa mahtua sen aukosta sisään. Joskus immenkalvo voi olla kasvanut kokonaan umpeen. Tällöin siihen on tehtävä lääkärin toimesta aukko, että kuukautisveri pääsee purkautumaan ulos. Immenkalvon reunan voi tuntea sormin ja sitä voi myös samalla venytellä. Liian ahtaan immenkalvon lääkäri voi tarvittaessa laajentaa pienellä leikkauksella.

Ensimmäisessä yhdynnässä tämä immenkalvo venyy ja antaa myöten kuin verho tai kangas, mutta siinä voi myös tapahtua repeämistä ja verenvuotoa. Joillakin sen venyminen ei satu lainkaan mutta toisilla se voi tuntua kivuliaalta. Siksi ensimmäinen yhdynnän on tapahduttava hyvin hellävaraisesti.

Virtsaputken aukko ja häpykieli

Virtsaputken aukko (6) sijaitsee pienten häpyhuulten välissä immenkalvon etupuolella.

Häpykieli eli klitoris (5) sijaitsee virtsaputken aukon yläpuolella pienten häpyhuulten yhtymäkohdassa aivan karvoituksen reunan tuntumassa. Se on lisäksi pienen ihopoimun suojassa. Se on suunnilleen herneen kokoinen ja samanlaista pehmeää paisuvaiskudosta kuin poikien siitin. Se onkin kaikkein tuntoherkin alue naisen sukupuolielimessä.

Seksuaalinen kiihottuminen saa häpykielen paisumaan, jolloin se täyttyy verellä ja tulee kovaksi kuten poikien siitin. Tällöin sen voi tuntea sormin. Häpykielen jäykistyminen tapahtuu myös yöllä nukkuessa unen aikana aivan samalla tavalla kuin poikien siittimen jäykistyminen.

Emätin

Emätin (4) on putkimainen ja lihaksikas elin. Se on joustava ja melko lytyssä. Emättimen syvyys on 8 – 10 cm, mutta se venyy myös helposti esim. yhdynnän aikana. Synnytyksessä emätin laajenee niin, että lapsi mahtuu syntymään sen kautta. Sitten se taas supistuu. Sen tuntoherkin alue on ulkosuun seutu n. 3 cm syvälle emättimen sisään. Se tuntee yhtä hyvin sormen kosketuksen kuin siittimenkin kosketuksen yhdynnässä.

Kohtu ja munasarjat

Emättimen pohjalta alkaa kohtu (3). Se on pienen päärynän muotoinen ja kokoinen lihasontelo, jossa sikiö kehittyy. Sormella tunnusteltaessa kohdun alaosa tuntuu emättimen pohjalla kiinteänä kohoumana.

Kohdun sivuilla on kummallakin puolella luumun kokoiset munasarjat (4). Ne erittävät naissukupuolihormoneja ja niissä muodostuvat myös munasolut.

Häpyhuulten koko ja muoto

Häpyhuulten koko ja muoto askarruttavat tyttöjä usein. Pienet häpyhuulet kasvavat äkisti murrosiän alussa lähes huomaamattomista poimuista selvästi havaittaviksi ryppyisiksi ihoulokkeiksi reunustamaan emättimen aukkoa.

Pienten häpyhuulten koko voi vaihdella huomattavasti. Ne voivat olla keskenään samankokoiset, mutta yhtä hyvin myös erikokoiset ja erinäköiset. Ne saattavat näkyä isojen häpyhuulten välistä tai olla kokonaan piilossa isojen häpyhuulten välissä.

Valkovuoto

Emätin erittää puhdistuakseen jatkuvasti nestettä – valkovuotoa, joka tulee emättimestä ulos. Sitä alkaa erittyä usein jo runsas vuosi ennen kuukautisten alkamista. Valkovuodon erittyminen voi olla monelle vaikealta tuntuva asia. Emätin on kostea elin niin kuin suu tai silmät. Sen kostea erite kulkeutuu valkovuotona ulospäin pikkuhousuihin. Jokaisella esiintyy siis jonkin verran valkovuotoa ja se on emättimen tapa puhdistautua.

Valkovuotoa voi erittyä ajoittain runsaammin. Se voi olla ruskehtavan sävyistä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. Normaali valkovuoto ei ole koskaan pahan hajuista. Pikkuhousun suoja on kätevä keino hoitaa valkovuodon haittoja.

Kuukautiset

Kuukautisten alettua munasarjoista irtoaa munasolu noin neljän viikon välein ja se kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun päin. Kohtu valmistautuu kuukausittain raskauteen siten, että sen limakalvo tulee paksummaksi ja verekkäämmäksi.

Mikäli munasolu ei hedelmöity ja tartu kohtuun, kohdun limakalvo hajoaa ja tästä on merkkinä muutaman päivän kuluttua alkava verinen vuoto – kuukautisvuoto. Vuoto erittyy emättimen kautta noin neljän viikon välein.

Kuukautiskierto

Kuukautiskierrolla tarkoitetaan aikaa kuukautisten alkamisesta seuraavien kuukautisten alkuun. Ollessaan säännöllinen kuukautiskierto voi vaihdella 21:stä 35:teen päivään. Alkuvuosina kuukautiskierto on usein hyvinkin epäsäännöllinen ja vuodot voivat tulla kovin tiheään taikka harvakseltaan.

Kuukautiskierron keskivaiheilla tapahtuu munasarjassa (1) munarakkulan (2) puhkeaminen ja munasolun (3) irtoaminen, ovulaatio. Se saattaa tuntua pienenä vihlaisuna tai kouraisuna vatsanpohjassa muutaman tunnin ajan. Ovulaation aikaan valkovuoto on usein kirkasta, läpinäkyvää ja venyvää. Tämä ominaisuus helpottaa myös siittiöiden liikkumista. Ovulaation aikaan hedelmöittymisen todennäköisyys onkin kaikkien suurin.

Kuukautisongelmat

Kuukautisiin voi liittyä myös erilaisia ongelmia. Ne voivat olla välillä epäsäännölliset ja jäädä joskus pois jopa useiksi kuukausiksi. Kuukautisten poisjääminen voi olla merkki alkavasta raskaudesta. Joskus kuukautisiin liittyvät kivut ovat voimakkaat ja samalla voi esiintyä pahoinvointia. Myös itse kuukautisvuoto voi joskus olla ylettömän runsasta. Kuukautisiin liittyvistä ongelmista kannattaa keskustella äidin tai kouluhoitajan kanssa. Moniin vaivoihin löytyy kyllä apua ja helpotusta.

Kuukautisvuodon yhteydessä saattaa esiintyä selkä- ja alavatsakipuja. Toisilla kuukautiset voivat olla täysin kivuttomia. Rinnat saattavat myös aristaa ja turvota jonkin verran muutamia päivä ennen kuukautisvuotoa. Hormonilääkitys tai ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa joillekin samanlaisia oireita.

Intiimihygienia

Kuukautisten hoitoon käytetään terveyssiteitä, jotka laitetaan emättimen suulle tai tamponeja, jotka asetetaan emättimen sisään. Siteitä ja tamponeja on syytä vaihtaa riittävän usein ja samalla on hyvä pestä sukupuolielimet vedellä.

Alapesun yhteydessä tyttöjen on syytä pestä päivittäin häpyhuulet ja niiden väli, koska sinne kertyy helposti talimaista eritettä ja valkovuotoa sekä kuukautisverta. Pienten häpyhuulten sisällä olevaa aluetta ja emättimen aukkoa pestään pelkällä vedellä. Sinne ei saa laittaa saippuaa, sillä se voi kuvatta limakalvoja liikaa ja aiheuttaa ärsytystä. Myös emättimen sisäpuolelta voi hieman pestä sormella ja vedellä, mutta vettä ei pidä koskaan suihkuttaa suoraan emättimen sisään.

1 kommentti