Terve.fi

Staasiekseema

Staasiekseema
Staasiekseema on miltei yksinomaan säärten alueella esiintyvä ihottuma, joka usein syntyy alaraajojen huonontuneen laskimoverenkierron ja suonikohjusairauden seurauksena.
Julkaistu: 28.11.2005
Mistä staasiekseema tulee?
Suonikohjusairauden yhteydessä alaraajan laskimoiden veren takaisinvirtausta estävät läpät ovat usein vaurioituneet, minkä seurauksena huonosti virtaava eli staasaava veri nostaa laskimoiden verenpainetta. Tämän seurauksena ihon pienissä pintaverisuonissa eli kapillaareissa paine kasvaa, jolloin ihon ravinnonsaanti kärsii aiheuttaen ekseeman
Oireet
Ennen ekseeman syntyä
iho saa ruskehtavan värin . Pintaverisuonten paineeen nousun seurauksena suonista on tihkunut punasoluja, joiden hemoglobiini pilkkoutuessaan muuttuu ruskeaksi. Ruskean värin ilmaantuminen on jo merkki ihon vaurioitumisesta ja komplikaationa syntyy helposti säärihaava.
Miten staasiekseema todetaan?
Ihottuman ulkonäkö ja sen sijainti sekä mahdollisten suonikohjujen esiintyminen riittävät tavallisesti taudin toteamiseksi, eikä erityisiä tutkimuksia tai koepaloja tavallisesti tarvita.
Miten staasiekseemaa hoidetaan?
Varsinaisen ekseeman hoito on sama kuin muissa ekseemoissa eli perustuu perusvoiteiden
ja kortikosteroidivoiteiden
käyttöön. Ihoa ohentavia vahvoja kortisonivoiteita ei tule käyttää, koska iho on yleensä jo ohentunut heikon ravinnonsaannin takia. Hoitojaksot miedoillakin I luokan kortisonivoiteilla tulisi olla lyhyet. Säärihaavan hoidossa vaarana on usein samanaikaisesti esiintyvän kosketusallergian syntyminen käytetyille hoitoaineille
. Nykyään tämä on harvinaisempaa, kun osataan varoa vahvasti allergisoivia aineita.
Kaikkein tärkeintä sekä staasiekseeman että säärihaavan hoidossa on mahdollisen turvotuksen poistaminen. Tämä tapahtuu parhaiten tukisiteitä tai -sukkia käyttäen. Turvotuksen poistoon voidaan antaa myös painepussihoitoa (Ventipress â). Ennen näiden hoitojen käyttöönottoa on lääkärin tarkistettava, ettei samanaikaisesti ole myös valtiomoverenkierron häiriö. Suonikohjut kannattaa yleensä leikata ennenkuin ekseemaan on kehittynyt säärihaavoja.
Ohje
Turvotuksen poistaminen on ehdottoman tärkeä. Sillä luodaan edellytykset sekä staasiekseeman että säärihaavan paranemiselle. Varo käyttämästä “omia” tai tuntemattomia voiteita tai muita paikallishoitoaineita! Staasiekseemaan kehittyy herkästi kosketusallergia.
1 kommentti