Terve.fi

Silmänpohjan ikärappeuman muodot


Silmänpohjan ikärappeuma jaetaan kahteen eri muotoon: kuivaan ja kosteaan. Tämä opas keskittyy ikään liittyviin silmänpohjan rappeuman muotoihin, mutta nuoremmat ihmiset voivat sairastua muihin makularappeumiin, joista osa on periytyviä ja osa hankittuja.

Atrofinen eli kuiva muoto

Enemmistö (90 %) silmänpohjan ikärappeumatapauksista on atrofista eli kuivaa muotoa, jossa verkkokalvon kudos hajoaa tai ohenee, ja verkkokalvon keskeisen alueen valoaistinsolut eli fotoreseptorit tuhoutuvat. Kuiva muoto saattaa iskeä aluksi vain toiseen silmään aiheuttaen keskeisen näön vähittäistä vääristymistä ja sumenemista. Toinenkin silmä yleensä sairastuu ennemmin tai myöhemmin. (Sama pätee myös harmaakaihiin ja glaukoomaan.) Joissakin tapauksissa silmänpohjan ikärappeuman kuiva muoto voi johtaa vaikeaan näkövammaan ja edetä kosteaksi muodoksi.

Eksudatiivinen eli kostea muoto

Kostea muoto kehittyy aina kuivan muodon pohjalta. Kostea muoto on kuivaa muotoa harvinaisempi mutta etenee nopeammin, ja näön menetys voi tapahtua äkillisesti. Näkö on vaarassa, kun silmän suonikalvoon kehittyy epänormaaleja uudissuonia, jotka leviävät mustekalan lonkeroiden tavoin verkkokalvoon ja sen alle kohti makulaa. Näistä uudissuonista tihkuu herkästi kudosnestettä ja verta, jotka vahingoittavat kudosta ja valoaistinsoluja. Lopputuloksena kehittyy verkkokalvon sisäistä arpeutumista ja merkittävä näkökentän puutos, joka on yleensä makulan keskellä.

Kuva 1 – Silmänpohjan ikärappeuman edetessä potilas huomaa tumman läiskän keskellä näkökenttää.

Kansallisen silmäinstituutin luvalla.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Julkaistu: 27.11.2008