Terve.fi

Seulonta voi estää paksusuolensyöpäkuolemia

Seulonta voi estää paksusuolensyöpäkuolemia
Julkaistu 23.5.2012

Tutkimukseen osallistui 150 000 ihmistä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä kävi läpi sigmoidoskopian kahteen otteeseen ja toinen ryhmä ei käynyt seulonnassa ollenkaan.

Ensimmäisen ryhmän jäsenillä oli 21 % pienempi todennäköisyys sairastua paskusuolen syöpään ja 26% pienempi todennäköisyys kuolla syöpään. Pienempi kuoleman riski saattaa johtua siitä, että sigmoidoskopiassa huomataan usein myös syövän esiasteita, kertoo New England Journal of Medicine-lehdessä julkaistu tutkimus. Tutkimus kesti yhteensä 12 vuotta.

Useimmat lääkärit suosittelevat potilailleen kolonoskopiaa, mutta potilaat usein kieltäytyvät toimenpiteestä sen epämiellyttävyyden takia. Tämän takia vähemmän epämiellyttävän sigmoidoskopian uskotaan auttavan syöpäseulonnassa.

50-75 -vuotiaita ihmisiä kehotetaan käymään säännöllisissä paksusuolen syövän seulonnoissa, mutta (Yhdysvalloissa) ainoastaan 60 % tosiasiassa käy. Nykyiset ohjeet ovat vuosittaiset ulostetestit, sigmoidoskopiat viiden vuoden välein yhdistettynä ulostetesteihin kolmen vuoden välein tai kolonoskopia kerran kymmenessä vuodessa. Tutkijoiden mukaan sigmodoskopia olisi alkunperinkin oikea testi, jota seuraisi kolonoskopia ainoastaan, jos testeistä löydetään positiivisia tuloksia.

Tutkijat kuitenkin huomasivat, että sigmoidoskopiassa 20%:lla miehistä ja 12,5%:lla naisista havaittiin valheellisia positiivisia tuloksia. Tulokset luonnollisesti johtivat lisätutkimuksiin, jotka aiheuttivat potilaille turhaa vaivaa. 22 % potilaista oli myös kärsinyt suolisto-ongelmista testien takia.

Lähde: MSNBC

Kommentoi »