Terve.fi

Sepelvaltimotaudin hoito elintapojen muutoksella

Sepelvaltimotaudin hoito elintapojen muutoksella
Sepelvaltimotaudin hoidossa suotuisat elintavat ovat keskeisiä, erityisesti mitä nuorempana ihminen on sairastunut sepelvaltimotautiin.
Julkaistu: 28.6.2007

Terveelliset elintavat ovat tärkeitä sekä sepelvaltimotaudin ehkäisyssä että hoidon tukena. Jos elintavat ovat haitallisia, ei lääkityksellä aina pystytä estämään sepelvaltimotaudin etenemistä.

Tupakointi

Mahdollisen tupakoinnin lopettaminen on merkittävin yksittäinen sepelvaltimotautia ehkäisevä muutos. Jo muutama savuke vuorokaudessa nostaa sydäninfarktin riskiä selvästi. Mitä enemmän potilas tupakoi, sitä suurempi on vaara sairastua sepelvaltimotautikohtaukseen. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen riski pienenee varsin nopeasti.

Ruokavalio

Toinen keskeinen asia sepelvaltimotaudin riskin vähentämisessä ja hoidon tukena on ruokavalio. Siinä varsinkin kovien rasvojen ja kolesterolin välttäminen on tärkeää. Kovia rasvoja ovat erityisesti maitotuotteiden rasvat. Suotuisimpia rasvoja ovat taas kasviöljyjen, kuten rypsiöljyn ja oliiviöljyn sisältämät rasvat. Kasviöljyjen ja margariinien käyttöä onkin syytä suosia. Jos kolesteroli on koholla, ruokavalioon on hyödyllistä liittää suomalaisen hoitosuosituksen imukaisesti kolesterolin imeytymistä estäviä elintarvikkeita. Tällaisia ovat kasvistanolia tai kasvisterolia sisältävät erityisvalmisteet. Nämä vähentävät kolesterolin imeytymistä ja pienentävät kokonaiskolesterolipitoisuutta 6-10 %. Kuitujen runsaalla käytöllä voidaan myös pienentää kokonaiskolesterolin pitoisuutta.

Ruokasuolaa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän. Suolan käytön rajoittamisella voidaan verenpainetta saada laskettua 3-5 mmHg. Näin ehkäistään myös sepelvaltimotautia.

Kommentoi »