Terve.fi

Seborrooinen ekseema eli taliköhnä

Seborrooinen ekseema eli taliköhnä
Seborrooinen ekseema on tavallisimpia ekseemaihottumiamme ja esiintyy tavallisesti ihoalueilla, missä on runsaammin talirauhasia, kuten hiuspohjassa ja keskikasvoissa.
Julkaistu: 11.3.2010

Mistä taliköhnä tulee?

Kuten muissakin ekseemoissa, ihottuman puhkeamiseen vaikuttavat todennäköisesti useat tekijät, joita ei vielä hyvin tunneta. Osasyyllinen ihottuman synnyssä on useimmilla henkilöillä hiivasieniin kuuluva Pityrosporum ovale. Tämä sieni kasvaa kaikkien iholla ja kuuluu niin sanottuun ihon normaaliin sienikantaan. Hiivasientä ei siis saada tartuntana, eikä sitä pysty täydellisesti iholta poistamaan. Minkä vuoksi Pityrosporum ovale aiheuttaa joillekin ihottuman ja antaa muiden olla rauhassa, on epäselvää. Seborrooisen ekseeman syntyyn tarvitaan pityrosporum sienen lisäksi muitakin, toistaiseksi tuntemattomia tekijöitä.

Oireet

Seborrooisen ekseeman läiskät ovat usein melko tarkkarajaisia, usein kellertävänpunaisia ja hilseileviä. Ihottuma on harvoin vetistävä. Läiskät esiintyvät ihoalueilla, missä on runsaammin talirauhasia, kuten hiuspohjassa, keskikasvoissa, kulmakarvoissa, korvakäytävissä sekä keskellä rintaa ja selkää. Toisinaan tauti voi levitä laaja-alaiseksi.

Miten taliköhnä todetaan?

Diagnoosi perustuu ulkonäköön, eikä koepalaa tarvita. Se saatetaan kuitenkin ottaa muiden ihottumien poissulkemiseksi, jolloin mikroskooppitutkimuksessa on todettavissa ekseemaan sopivat muutokset. Sieniviljelystä ei ole apua, koska Pityrosporum ovale löytyy aina iholta.

Miten taliköhnää hoidetaan?

Paitsi tavanomainen ekseemahoito perusvoiteilla ja kortisonivoiteilla meillä on Seborrooisen ekseeman hoidossa mahdollisuus vaikuttaa taudin yhteen osatekijään eli sieneen. Ilman reseptiä saa apteekista ketokonatsoli shampoota, jota kannattaa kokeilla hiustenpesuun. Shampoon laiton jälkeen aineen annetaan vaikuttaa 10-20 minuuttia ennen hiustenhuuhtelua. Ihottumaläiskien hoidossa voi kokeilla mietoja kortisonivoiteita, joihin on lisätty sieniä tappavia aineita.

Ohje

Epäiltäessä Seborrooista ihottumaa, kannattaa hoito aloittaa kokeilemalla yllämainittuja, ilman reseptiä saatavia aineita. Jos 2 viikon hoidosta ei ole apua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Hoidosta huolimatta tauti saattaa toistuvasti uusiutua. Jos annettu hoito tehoaa ja kortisonivoiteiden käytössä pystyy pitämään taukoja (vähintään 2 viikkoa), annetun hoidon voi tarvittaessa toistaa.

Kommentoi »