Terve.fi

Savuttomien keuhkosyöpä eroaa tupakoitsijoiden syövästä

Savuttomien keuhkosyöpä eroaa tupakoitsijoiden syövästä
Kanadalaisen tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että tupakoivien ja tupakoimattomien keuhkosyöpä saattaa olla eri sairaus.
Julkaistu: 19.11.2010

Kanadalaisessa BC Cancer Research Centerissä tehdyn tutkimuksen johtaja Kelsie Thu toteaa, että tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että tupakoivien ja tupakoimattomien keuhkosyöpiä pitäisi tutkia eri tutkimusryhmissä, sillä ne saattavat olla kaksi eri sairautta.

Thu tutki kollegoidensa kanssa keuhkosyövän biologiaa selvittääkseen, miten 30 tupakoimattoman keuhkosyövät erosivat 53 tupakoineen syövistä. Tutkimuksen tavoitteena oli parantaa ymmärrystä keuhkosyövän kehittymisestä.

Genomiteknologian avulla tutkijat onnistuivat löytämään DNA-alueita, jotka olivat muuttuneet niin tupakoineilla kuin tupakoimattomilla, sekä sellaisia DNA-alueita, joiden muutokset oli nähtävissä vain jommassakummassa ryhmässä.

Sen lisäksi, että tupakoimattomilla havaittiin enemmän epidermaalisen kasvutekijän reseptorien mutaatioita, mikä on tyypillistä syövän kehittymisessä, todettiin tupakoimattomien kasvaingenomissa enemmän DNA-muutoksia, mikä viittaa siihen, että tupakoimattomien keuhkokasvaimissa voi olla suurempaa genomien epävakautta ja että tällaiset kasvaimet voivat kehittyä erilaisten molekyylimekanismien kautta.

”Keuhkosyövän kehittymisen takana piilevän biologian parempi ymmärtäminen johtaa parantuneeseen (syövän) havaitsemiseen ja terapeuttisiin strategioihin, ja lopulta johtaa kohentuneeseen potilasennusteeseen”, Kelsie Thu toteaa tutkimuksensa tuloksista.

Thu toivookin, että hänen tutkimuksensa seurauksena tutkimusyhteisö tarttuu aiheeseen ja suorittaa lisätutkimuksia keuhkosyövän kehittymisestä näillä eri ihmisryhmillä (tupakoivilla ja tupakoimattomilla).

Lähde: American Association for Cancer Researchin tiedote

Lue lisää:

Voiko raskauden aikana käyttää lääkkeitä – katso video!

Kommentoi »