Sappipotilaalle
Sappivaivat ja sopiva ruokavalio: Ruokavalion avulla voidaan vähentää sappikivien syntymistä. Vältä näitä ruokia ja suosi näitä ruokia. Lue lisää.
23.11.2005
Terveellinen ruokavalio vähentää sappikivien syntymistä.
Ruokavalion periaatteet
- Syö kohtuullisia aterioita ja ruokaile säännöllisesti. Näin rasitat vähiten ruoansulatusta.
- Käytä vain vähän rasvaa ja rasvaisia elintarvikkeita. Rasvainen ruoka saa aikaan sappirakon supistumisen, mikä voi laukaista kipukohtauksen.
- Kokeile, mitkä ruuat sopivat ja mitkä aiheuttavat vaivoja. Ruokien sieto on hyvin yksilöllistä. Usein vasta suuret annokset aiheuttavat vaivoja.
- Syö monipuolisesti. Käytä erityisesti täysjyväviljavalmisteita, perunaa, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Ne eivät sisällä rasvaa ja niistä saa runsaasti kuitua.
- Jos painat liikaa, pyri laihduttamaan. Painon vähetessä sappikiviä muodostuu todennäköisesti vähemmän.
- Jos käytät alkoholia, pidä alkoholinkäyttö kohtuullisena.
Vältä seuraavia paljon rasvaa sisältäviä ruokia
- ranskalaiset ja paistetut perunat, perunalastut
- voi- ja murotaikinapohjaiset piirakat, lihapiirakat, pasteijat ja paistokset
- munkit, viinerit, kermaleivokset
- murokakut ja pikkuleivät
- pannukakut, ohukaiset
- täysmaito, kulutusmaito, kevytmaito
- rasvaiset maitovalmisteet, erityisesti smetana, kuohu- ja vispikerma, ranskankerma, kevytkerma, kermaviili, kermajogurtti, kermajäätelö, kasvirasvajäätelö
- rasvaiset juustot (yli 17 % rasvaa sisältävät)
- rasvainen liha
- makkarat margariini, voi, öljy ja muut rasvat
- rasvaiset jälkiruoat ja kastikkeet
- majoneesi
- monet grilli- ja valmisruoat
- mantelit, pähkinät
- suklaa, toffee
Selvitä kokeilemalla, mitkä seuraavista sopivat sinulle:
- lanttu, nauris, paprika, pavut, purjo, herneet, linssit, retiisi, selleri, sienet, sipuli, tuore kurkku (kuorittuna saattaa sopia paremmin), kaalit, hapankaali, oliivit
- tuore omena, päärynä (kuorittuna saattavat sopia paremmin), melonit, avokado
- kahvi, hiilihappoiset juomat
- alkoholi
- tuore leipä ja pulla (>1 vrk vanhana sopivat yleensä paremmin)
- voimakkaasti savustettu tai maustettu ruoka
- etikka ja etikkasäilykkeet
- makeutusaineista sorbitoli, ksylitoli, maltitoli sekä näitä sisältävät purukumit ja makeiset
Sappileikkauksen jälkeen
Elimistö sopeutuu vähitellen sappirakon puuttumiseen eikä ruoka yleensä aiheuta ongelmia. Leikkauksen jälkeen voi ruokavalion rajoituksista vähitellen luopua kokeillen eri ruoka-aineiden sopivuutta.
Kohtuudella rasvaa sisältävä ruokavalio on kuitenkin suositeltava myös leikkauksen jälkeen yleisen terveydentilan vuoksi.
Lue lisäksi: