Kauneus & Terveys

Sairaus voi vetää talouden tiukille

Sairaus voi vetää talouden tiukille
Tulot laskevat, mutta menot kasvavat. Miten asiaan voi varautua?
Kuvat Istock

Vakavan sairauden vaikutuksesta talouteen ei juuri puhuta. Todellisuudessa moni joutuu miettimään sairaudesta selviämisen lisäksi, kuinka selviää rahallisesti. Näin käy esimerkiksi, kun sairastuu syöpään.

– Luultavasti se köyhdyttää ainakin väliaikaisesti. Osa pystyy käymään töissä hoitojen aikana, mutta suurin osa on sairauslomalla, sanoo vastaava sairaanhoitaja Taina Häkkinen Suomen Syöpäyhdistyksestä.

Hän neuvoo syöpään sairastuneita Syöpäjärjestöjen valtakunnallisessa neuvontapalvelussa.

Sairausloma venyy

Syöpään sairastuu 30  000 ihmistä vuodessa. Monelle heistä hoitojen pituus on yllätys.

Kun ihminen saa syöpädiagnoosin, heti ei voi tietää, onko edessä pelkkä leikkaus vai tarvitaanko lisäksi sytostaatti- tai sädehoitoa.

Jos leikkaus riittää, sairastunut voi joskus palata töihin jo viikon sairausloman jälkeen. Jos syöpä on ehtinyt levitä tai on riski, että se leviää, hoidot voivat kestää esimerkiksi puoli vuotta.

Jos hoitojen aikana tulee komplikaatioita, kuten tulehduksia, toipilasaika venyy vielä pidemmäksi. Se voi mennä kokonaan sairauslomalla.

Aivoinfarktista selviäminen kestää usein ainakin kolme kuukautta. Myös vakavasta tapaturmasta toipuminen voi viedä kuukausia.

Säästöt kannattavat

Mahdollista sairastumista varten kannattaa säästää edes vähän.

– Kaikille se ei ole toki mahdollista. Laskisin kuitenkin, että säästössä pitäisi olla rahat neljän kuukauden elämiseen.

Useissa työehtosopimuksissa sairausajalta saa palkkaa kaksi kuukautta. Sen jälkeen työntekijä siirtyy Kelan maksamalle sairauspäivä­rahalle. Se määräytyy tulojen mukaan. Jos se ei riitä menoihin, rahaa pitää saada jostain lisää.

Jos työsuhde on kestänyt vasta muutaman kuukauden, sairastumista koskevat työsuhde-edut eivät ole välttämättä voimassa.

Yrittäjän sairauspäiväraha määräytyy yrittäjäeläkevakuutuksen mukaan. Työttömän, opiskelijan tai vanhempainvapaalla olevan sairauspäiväraha lasketaan etuuden mukaan. Vähimmäismäärä on 23,73 euroa päivässä. Siitä vähennetään vielä verot.

Potilas maksaa

Sairaalamaksuihin ja lääkkeisiin menee rahaa.

– Suomessa kaikki hoidetaan, sitä ei tarvitse epäillä. Hoitokustannukset ovat pienet verrattuna maihin, joissa terveydenhuolto on pitkälti yksityistä. Sairaalapäivä maksaa silti Suomessakin noin 40–50 euroa.

Jos sairaalassa joutuu olemaan kaksi viikkoa, se voi maksaa terveydenhuollon maksukaton verran: 691 euroa. Summa on toki murto-osa hoidon todellisista kustannuksista.

Monelle on yllätys, että esimerkiksi sytostaattihoidon aikana käytettävät pahoinvointilääkkeet voivat maksaa satoja euroja.

Kela ei korvaa kaikkia lääkkeitä. Joistakin valmisteista korvataan vain 40 prosenttia. Lääkkeiden maksukatto on noin 605 euroa vuodessa.

Pankilta voi anoa maksu vapaata lainanlyhennyksistä sairausajaksi.

Korvaako vakuutus?

Sairausvakuutus voi pelastaa talouden – tai sitten ei.

– Vakuutuksen ehdot kannattaa lukea todella tarkasti. Voi olla, että ne täyttyvät vasta, kun vakuutus on ollut puoli vuotta voimassa. Ehtona voi olla myös, ettei tupakoi, Häkkinen sanoo.

Hän suosittelee ottamaan sellaisen vakuutuksen, joka korvaa kaikkien vakavien sairauksien kuluja.

Esimerkiksi syöpävakuutus ei korvaa mitään, jos saa aivoinfarktin, joka ei ole syövän aiheuttama.

Häkkinen tietää myös ihmisiä, joiden vakuutus on korvannut syövän aiheuttamat ansionmenetykset kokonaan.

Selvitä raha-asiat

Tieto sairastumisesta on usein sokki.

– Se vie voimia. Moni ei ymmärrä eikä jaksa selvittää raha-asioita.

Tulot ja menot kannattaisi kuitenkin laskea heti, kun saa diagnoosin. Näin ne eivät mene solmuun, kun hoidot alkavat.

Potilas voi olla syöpähoitojen aikana niin uupunut, ettei jaksa pohtia rahaa. Silloin siihen kannattaa pyytää apua esimerkiksi ystävältä.

Pahimmillaan huono rahatilanne voi heikentää sairastuneen kuntoa.

– Toipuminen voi hidastua, jos ei ole varaa mennä bussilla sädehoitoon tai laskupino kasaantuu. Talousahdingossa ei ehkä jaksa syödä terveellisesti, pitää yllä peruskuntoa tai hakea lääkkeitä, Häkkinen sanoo.

Raha-asioiden setviminen etukäteen voi vähentää stressiä, vaikkei se paranna sairautta.

Lähteet: HUS, Kela, Käypä hoito -suositukset, PPSHP, STM, TYKS ja Yliopiston Apteekki

Jos sairastut

  • Tarkista työnantajalta, kuinka pitkään saat palkkaa sairausajalta.
  • Selvitä työterveyshuollon kanssa, voiko työtäsi räätälöidä tai voitko tehdä töitä osa- aikaisesti, vaikka olisitkin sairas.
  • Kysy tuista Kelalta. Arvioi oma sairauspäivärahasi Kelan sairauspäivärahalaskurilla. Jos sinulla on lainoja, neuvottele maksuvapaista pankin kanssa. Itseään ei kannata ajaa tiukille, jos ei ole pakko.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 16/2017.

Julkaistu: 6.2.2019
1 kommentti