Hyvinvointi

Säilytä intiimiys parisuhteessa

Miten elämän kaikkien vaatimusten keskellä löytyisi riittävästi tilaa rakentaa yhdessä puitteita "parisuhderauhalle"?

Teksti K&T-toimitus
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Työasiat, lapset ja harrastukset ryöstävät parilta niin helposti tilaa olla kahden kesken. Aistilliset nautinnot ja aikuisten lemmenleikit kehittyvät ilmapiirissä, jossa on aikaa ja kiireettömyyttä vain olla, myös ilman paineita rakasteluun. Sopivien olosuhteiden luominen on kuin tallettaisi rahaa kasvamaan korkoa tyytyväisyyden pankkitilille.

Jätä murheet sängyn ulkopuolelle

Ajan ja rauhan saavuttamiseksi arkihuolet on voitava pistää syrjään. Sänky ei välttämättä ole paras paikka ongelmien käsittelyyn. Vaivaavat asiat on hyvä selvittää muualla. Huolten ja murheiden aiheuttamat ahdistuksen, jännittyneisyyden ja masennuksen tunteet ovat vastakkaisia tunnetiloja seksuaalisen kiihottumisen ja nauttimisen kanssa.

Kokemus on osoittanut, että väsyneenä, pelokkaana tai liian ahdistuneena ei tahdo syttyä eikä saada toistakaan innostumaan. Liian jännittyneenä yrittämisestä taas tulee helposti vain pettymystä ja pahaa mieltä.

Luo yhteys kumppaniisi

Hieronta, hyväilyt, sylikkäin olo, yhteinen rentouttava kylpy tai suihku, yhteinen illallinen, itsestä ja toisesta huolehtiminen sekä fyysisesti että psyykkisesti, voivat auttaa yhteisen intiimiyden luomisessa ja vireyden palaamisessa. Kun päivität sopivin väliajoin tietosi kumppanin elämästä, kokemuksista, tärkeistä tapahtumista sekä huolen ja stressin aiheista, parannat oleellisesti yhteyden saamista häneen.

Ole kiinnostunut siitä, mitä toiselle kuuluu, mitä tämä toivoo ja odottaa, mistä hän haaveilee, keitä hän päivittäin tapaa. Entä osaatko itse kertoa puolisollesi toiveitasi, tarpeitasi, tunteitasi ja ottaa niille tilaa suhteessa? Ystävällisyys ja arjen hellyys, päivittäiset pienet kiintymyksen ja ihailun osoitukset ovat suhteen suola. Hyvä olisi, jos erityisesti mies pysähtyisi miettimään, onko hänellä taipumusta pitää liiaksi erillään seksuaalisuus ja muu yhdessäolo.

Varaa rakastelulle aikaa

Mitä nautittavampaa seksiä parilla on keskenään, sitä parempi suhteesta kasvaa. Jotkut ovat urautuneet suorittamaan seksiä aina samalla tavalla, samassa paikassa, kiireesti, ajatellen "kunhan se pian olisi ohi". Jotta voisi nauttia rakastelun odottamisesta, kaipuusta ja sen seurauksena myös tyydytyksestä, kannattaa sille varata aikaa.

Kuuntele itseäsi, älä toimi omia tunteitasi vastaan. Yksi pahiten seksuaalista halua heikentäviä asioita on nautinnon teeskentely tai myöntyminen toisen mieliksi, ellei sitten itse alun nihkeyden jälkeen onnistu innostumaan.

Lähde: Väestöliitto

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi