Terveys

Säästöliekillä? Starttaa aineenvaihduntasi

Kun paino ei laske yrityksistä huolimatta, syy voi olla kalorivajeessa. Starttaa aineenvaihduntasi uudelleen!

Teksti Hanna Partanen
Kuvat Colourbox
25.5.2010

Oletko elänyt kuin oppikirjassa, mutta paino ei putoa? Motivaatio on varmasti kateissa, ja kuukausien työ tuntuu menevän hukkaan. Painosi junnaa samoissa lukemissa, vaikka kuinka orjallisesti noudattaisit tarkkaa dieettiä. Juhlapyhinä paino taas nousee helposti, kun muutamana päivänä herkuttelet hieman vapaammin. Voi olla, että elimistösi on säästöliekillä, minkä vuoksi et laihdu, vaikka söisit vain omenan päivässä.

Säästöliekistä ei valitettavasti löydy juuri tutkimusnäyttöä. Useat asiantuntijat kuitenkin jo varoittavat, että kroppa ei aina pidä liian rajuista elämäntapamuutoksista. Elimistö menee eräänlaiseen sokkitilaan ja alkaa kamppailla painonlaskua vastaan. Jos aloitat yhtä aikaa himoliikunnan ja tiukan dieetin, tuloksena saattaa olla pahimmassa tapauksessa jopa painonnousu.

Aineenvaihduntaa ei pysty nopeuttamaan juomalla vettä tai syömällä tiettyjä ruoka-aineita. Useimmilla koneiston käynnissä pitämistä auttaa säännöllinen, suhteellisen tiheä ateriarytmi, eli ateria tai välipala aina 3–4 tunnin välein. Lisäksi on varottava liian vähärasvaista ruokavaliota ja muutoinkin liian tiukkaa ja rajoittavaa dieettiä.Myös uni ja stressi vaikuttavat aineenvaihduntaan hyvin paljon. Jos stressitilasi on kova, keskity suosiolla muihin asioihin kuin painonpudotukseen, ettet ota siitä lisästressiä.

10 viikon ohjelma 

Eikö painosi laske? Tällä kuurilla käynnistät aineenvaihduntasi uudelleen.

Aloitus1. Pidä tarkkaa ruokapäiväkirjaa ainakin kaksi viikkoa. Laske esimerkiksi nettipalvelun avulla nykyinen keskimääräinen energiansaantisi.2. Arvioi nykyinen energiantarpeesi nykyisellä painollasi laskureiden avulla. Laskureita löydät nestistä, esimerkiksi Suomen Sydänliitto ry:n sivuilta.3. Jos saat selkeästi vähemmän energiaa kuin laskennallinen kulutuksesi on, eli noin 700–1 000 kilokaloria päivässä, mutta et laihdu, syöt todennäköisesti liian vähän ja elimistösi on säästöliekillä.

Vaihe 1 (viikot 1–2)Kun olet selvittänyt nykyisen energiantarpeesi, syö joka päivä vähintään kyseinen energiamäärä. Jos annoskoon suurentaminen tuntuu vaikealta vatsaongelmien vuoksi, tihennä ateriarytmiä ja syö energiapitoisia välipaloja. Muista myös syödä riittävästi rasvaa: lisää salaattiin ja raasteisiin reilusti öljypohjaista salaatinkastiketta, napostele pähkinöitä ja herkuttele välillä vaikka suklaalla. Herkuttele vaikka joka päivä! Tärkeintä on, että saat riittävästi energiaa ja elimistösi tajuaa, että sota-aika on ohi. Säännöllisyys pitää myös aineenvaihdunnan vauhdissa, joten kiinnitä ateriarytmiin erityistä huomiota.

Useimmilla paino saattaa nousta 1–3 kiloa tämän ”mättöjakson” aikana, mutta suurin osa siitä on nestettä. Kun ihminen syö enemmän, myös nestettä sitoutuu kehoon enemmän. Osalla laihtuminen alkaa jo silloin, kun ruokamäärää lisätään. Jatka silloin runsasta syömistä, mutta rajoita kuitenkin hieman herkuttelua.

Vaihe 2 (viikko 3)Jatka kuten ensimmäisillä viikoilla, mutta kohtuullista herkkujen määrää ja annoskokoa hieman. Tavoitteena on noin 200–250 kilokaloria pienempi päivittäinen energiansaanti kuin mättöviikkojen aikana.Muista edelleen säännöllisyys ja riittävä rasvan sekä kasvisten käyttö.

Vaihe 3 (viikot 4–10)Pienennä vielä energiansaantiasi noin 200–300 kilokaloria, mutta älä koskaan vähennä syömistäsi yhtä pieneksi kuin säästöliekillä ollessasi.

Seuraavat viikotMuista seuraavien viikkojen aikana muutama perussääntö:

 Syö säännöllisesti 3–4 tunnin välein ateria tai välipala. Syö joka päivä ainakin yksi kunnon lämmin ateria.- Lisää salaattiin aina 2–3 tl öljypohjaista salaatinkastiketta ja leivälle kasvimargariinia.- Syö päivittäin 2–3 hedelmä- tai marja-annosta.- Käytä päivittäin 5–6 dl maitovalmisteita ja sen lisäksi 2–3 viipaletta juustoa.- Syö kuitupitoista leipää 4–6 viipaletta päivässä.

Käytä jälleen apuna netin ruokapäiväkirjanpitoa, joka auttaa arvioimaan energiansaantiasi.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi