Terveys

Rotavirusrokote yleiseen rokotusohjelmaan

Rotavirusrokote viruksen aiheuttamaa ripulia vastaan lisätään lasten yleiseen rokotusohjelmaan. Neuvolat aloittavat yleisen rokotusohjelman rokotukset rotavirusta vastaan syksyllä 2009.

26.11.2008 Terve.fi

Rokotteen lisääminen rokotusohjelmaan vähentää huomattavasti viruksen aiheuttamia sairaalahoitoja ja infektioita. Myös Suomessa harvinaisilta ripulikuolemilta tullaan todennäköisesti välttymään kokonaan.

Tähän asti rotavirusrokote on ollut vapaaehtoinen, jonka kustannukset on täytynyt maksaa itse. Rokotesarjalla on hintaa noin160 euroa.

Rotavirusrokote on tarkoitettu alle kuuden viikon ikäisille ja sitä vanhemmille lapsille. Rokotusohjelma on suoritettava loppuun ennen puolen vuoden ikää. Markkinoilla on kaksi suun kautta otettavaa rokotetta, joiden suojateho virusta vastaan on yli 90 prosenttia. Lisäksi huolellinen käsihygienia ehkäisee tartuntoja.

Rotavirusepidemioita esiintyy Suomessa tyypillisesti kevättalvisin. Vuosittain yli 11 000 rotaviruksen aiheuttamaan ripuliin sairastunutta lasta hoidetaan terveyskeskuksissa ja sairaaloissa nestetasapainonhäiriintymisen vuoksi. Sama määrä lapsia sairastaa tautia kotona.

Lähde: STM:n tiedote 25.11.2008

Mari Kataja, farmaseutti

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi