Paljon transrasvoja sisältävien hampurilaisten, piirakoiden, kakkujen ja keksien syöminen voi lisätä keskenmenon vaaraa peräti 52 prosentilla.
Näiden verisuonia tukkivien rasvojen käyttö on kielletty osassa Yhdysvaltoja ja Suomessa teollisuus on vähentänyt transrasvojen käyttöä vapaaehtoisesti. Transrasvahappoja esiintyy kuitenkin esimerkiksi maito-, voi- ja naudanrasvassa, margariineissa, kasvirasvajäätelöissä, mikropopcorneissa, ranskanperunoissa ja uppopaistetuissa ruoissa.
104 tulevalla äidillä tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, kuinka hydrattu rasva nosti kehon insuliinihormonin vastustusta. Tämä puolestaan tehostaa sellaisten aineiden tasoja, joiden on osoitettu lisäävän keskenmenon riskiä.
Viimeisimmässä tutkimuksessa tohtori Charles Glueck ja hänen ryhmänsä huomasivat, että rasvojen runsas nauttiminen, kuten syömällä päivittäin roskaruokia, osoitti olevan vaarallista syntymättömälle lapselle. Tutkijoiden mukaan transrasvat saisivat muodostaa aikuisen päivittäisestä kalorimäärästä korkeintaan yhden prosentin.
Aiemmin kesällä asiantuntijat varoittivat jo, että roskaruokien syöminen raskaana ollessa lisäsi lapsen ylipainoisuusriskiä myöhemmin elämässä.
Aiheesta kertoo The Sun Health uutisessa Miscarriages link to junk food 20.9.2008.
Lue lisää:
Terveydeksi: Ruokavaliomme rasvahapot – Tohtori.fiRavintoklinikka – Tohtori.fi