Terve.fi

Raskausdiabeteksen riski korkeampi kuorsaavilla naisilla

Raskausdiabeteksen riski korkeampi kuorsaavilla naisilla
Chicagossa oleva Feinbergin lääketieteellinen yliopisto on tutkimuksessaan todennut, että [elink=http://www.poliklinikka.fi/raskausaika/]raskauden aikana[/elink] kuorsaavat naiset sairastuvat todennäköisemmin raskausdiabetekseen.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 200 ensimmäisellä kolmanneksella raskaana olevaa naista. Kuorsaavilla naisilla oli tutkimuksen mukaan lähes 15 prosenttia korkeampi riski kehittää raskausajan diabetes. Yönsä rauhassa nukkuvilla riski oli vain 3,3 prosenttia.

Vaikka tutkimuksessa huomioitiin muut raskausajan diabetekselle altistavat tekijät, kuten korkea painoindeksi, ikä ja kansallisuus, säännöllinen kuorsaamisen ja diabeteksen yhteys säilyi.

“Raskausajan unihäiriöt saattavat vaikuttaa negatiivisesti sydän- ja verisuoniin tai aineenvaihduntaan”, tutkija Francesca Facco totesi. Tarkkaa syytä kuorsauksen ja raskausdiabeteksen välillä ei kuitenkaan edelleenkään tiedetä.

Kuorsaamisen puolestaan laukaisee tutkimuksen mukaan todennäköisesti raskaudesta johtuva painonnousu ja turvotus, jotka haittaavat hengitystä.

Raskausdiabetes on hiilihydraatti-aineenvaihdunnan häiriö, joka alkaa tai todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Sen haitallisin seuraus on sikiön liikakasvu. Äidillä raskausdiabetes kohottaa raskauden aikaista verenpainetta ja lisää raskausmyrkytyksen riskiä. Yleensä glukoosinsieto normaalistuu raskauden jälkeen, mutta raskausdiabetes lisää selvästi myöhemmin puhkeavan pysyvän diabeteksen vaaraa.

Antti Voutilainen, toimittaja

Julkaistu: 23.6.2009
Kommentoi »