Sairaudet

Punainen liha ja makkara kohottavat paksu- ja peräsuolen syövän riskiä

Useissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että suuri lihan kulutus kohottaisi paksu- ja peräsuolen syövän riskiä.

Teksti Toimitus
12.1.2007 Terve.fi

Ruotsalaisessa tutkimuskatsauksessa on arvioitu punaisen lihan ja lihajalosteiden kulutuksen yhteyttä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Kaikkiaan tutkimuksia löytyi 29, joista viidessätoista oli tutkittu punaista lihaa ja neljässätoista lihajalosteita. Edellisiin oli osallistunut yhteensä yli 7 000 ja jälkimmäisiin lähes 8 000 henkilöä.

Näytti siltä, että eniten punaista lihaa (yli 120 grammaa päivässä) kuluttaneiden paksu- ja peräsuolisyövän riski oli 28 % suurempi kuin vähiten punaista lihaa kuluttaneiden. Eniten lihajalosteita kuluttaneiden riski oli 20 % suurempi kuin niitä vähiten kuluttaneiden. Lihajalosteiden osalta jo 30 grammaa päivässä kohotti jonkin verran paksu- ja peräsuolen syövän riskiä verrattuna tätäkin vähemmän kuluttaneisiin.

Sekä punainen liha että lihajalosteet näyttäisivät kohottavan paksu- ja peräsuolen syövän riskiä, mutta punainen liha näytti tutkimusten perusteella kohottaneen erityisesti peräsuolen syövän riskiä.

Lähde: International Journal of Cancer 2006;119:2657-2664

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt