
Punainen liha ja makkara kohottavat paksu- ja peräsuolen syövän riskiä
Useissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että suuri lihan kulutus kohottaisi paksu- ja peräsuolen syövän riskiä.
Ruotsalaisessa tutkimuskatsauksessa on arvioitu punaisen lihan ja lihajalosteiden kulutuksen yhteyttä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Kaikkiaan tutkimuksia löytyi 29, joista viidessätoista oli tutkittu punaista lihaa ja neljässätoista lihajalosteita. Edellisiin oli osallistunut yhteensä yli 7 000 ja jälkimmäisiin lähes 8 000 henkilöä.
Näytti siltä, että eniten punaista lihaa (yli 120 grammaa päivässä) kuluttaneiden paksu- ja peräsuolisyövän riski oli 28 % suurempi kuin vähiten punaista lihaa kuluttaneiden. Eniten lihajalosteita kuluttaneiden riski oli 20 % suurempi kuin niitä vähiten kuluttaneiden. Lihajalosteiden osalta jo 30 grammaa päivässä kohotti jonkin verran paksu- ja peräsuolen syövän riskiä verrattuna tätäkin vähemmän kuluttaneisiin.
Sekä punainen liha että lihajalosteet näyttäisivät kohottavan paksu- ja peräsuolen syövän riskiä, mutta punainen liha näytti tutkimusten perusteella kohottaneen erityisesti peräsuolen syövän riskiä.