Terve.fi

Punahukka

Punahukka
Punahukkaa eli lupus erythematosusta (LE) on kahta päämuotoa. Toinen esiintyy pelkästään ihossa (LE Discoides), kun toinen voi aiheuttaa muutoksia useammassa elimessä (LE Systemicus). Tässä keskitytään vain taudin ihomuotoon, koska systeemitauti kuuluu sidekudostauteihin ja reumatologien erikoisalaan.
Julkaistu: 28.11.2005

Taudin ihomuodon muuttuminen systeemitaudiksi on harvinaista..

Mistä punahukka tulee?

Punahukka luetaan ns. autoimmuunitauteihin . Rakenne, johon immuunivaste tässä taudissa iskee on ihon tyvikalvossa. Kuten muissakin autoimmuunitaudeissa, emme tiedä, miksi immuunivaste käyttäytyy poikkeavasti.

Oireet

Punahukka on läiskäinen ihottuma, joka pääasiallisesti esiintyy auringolle alttiilla alueilla, kuten kasvoissa ja päänahassa. Läiskien läpimitta vaihtelee muutamasta useampaan senttimetriin. Läiskät ovat usein voimakkaasti punoittavia, koholla, tarkkarajaisia ja kiinteitä

. Joissakin läiskissä saattaa esiintyä vaaleita alueita. Nämä alueet edustavat kohtia, joissa sidekudos on surkastunut. Joskus läiskissä esiintyy ikäänkuin verenpurkaumia. Hiuspohjan alueen läiskistä hiukset ovat usein lähteneet osittain tai kokonaan. Punahukka kuuluu lisäksi tauteihin, jota aurinko voi pahentaa.

Miten punahukka todetaan?

Ihon koepala on tarpeen diagnoosin varmistamiseksi. Paitsi tavallisessa valomikroskoopissa koepalaa tutkitaan myös immuunofluoresenssimikroskoopissa, jossa nähdään immuunivasteen valkuaisaineita (immuunoglobuliineja) ihon tyvikalvossa.

Verinäytteestä tutkitaan ns. tumavasta-aineita (S-ANA-va), jotka ovat useimmiten normaalit eli ei todettavissa. Sen sijaan taudin systeemimuodossa tumavasta-aineet ovat usein koholla.

Miten punahukkaa hoidetaan?

Koska ultraviolettisäteet pahentavat tai voivat laukaista ihottuman, on suojautuminen auringolta

ehdottoman tärkeää . Varsinaisen ihottuman ensisijainen hoito on paikallisesti käytetty kortisonivoide . Yleensä tarvitaan vahvempia III luokan voiteita eli lääkärin määräämiä voiteita. Varsin usein joudutaan kuitenkin käyttämään sisäisiä lääkkeitä, lähinnä kortisonia tai klorokiinia (malarialääke).

Ohje

Punahukkan diagnoosin varmistaminen ja hoidon suunnittelu kuuluvat ihotautilääkärille.

Kommentoi »