Terve.fi

Popcornien keinotekoinen voin maku yhteydessä Alzheimerin tautiin?

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin diasetyyli-nimistä ainetta, jota käytetään voin maun ja tuoksun aikaansaamiseksi mikropopcorneissa, margariinissa, makeisissa, leivonnaisissa ja jopa eläinten ruoassa. Sitä syntyy myös luonnollisesti fermentoiduissa juomissa, kuten oluessa, ja siitä johtuu joidenkin chardonnay-viinien voin kaltainen maku, tutkimuksessa kerrotaan.

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät diasetyylistä analyysin. Kemikaali on aiemmin yhdistetty hengitysongelmiin mikropopcorntehtaissa työskentelevillä ihmisillä.

Tutkijat havaitsivat, että diasetyylillä on samanlainen rakenne kuin sillä aineella, joka tuottaa beeta-amyloidiproteiineja. Liiallinen määrä möykyiksi kerääntyvää amyloidia on tunnettu Alzheimerin taudin merkki. Tutkijat halusivat selvittää, kerääkö diasetyyli kyseisen proteiinin möykyiksi samalla tavalla kuin Alzheimerille tuttu plakki muodostuu.

Tutkijoiden mukaan diasetyyli saa beeta-amyloidin kasaantumaan. Lisäksi tutkimuksessa huomattiin, että diasetyyli läpäisee helposti veri-aivoesteen eli solujen kerroksen, jonka tarkoituksena on estää haitallisia aineita pääsemästä aivoihin. Kemikaalin huomattiin myös vähentävän hermosoluja suojaavan proteiinin vaikutuksia.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan osoitettu syy-seuraussuhdetta kemikaalin ja Alzheimerin välillä, eikä tuloksia ole testattu ihmisillä, vaan ainoastaan koeputkissa.

Julkaistu: 14.8.2012
Kommentoi »