Terve.fi

Pneumokokki iskee herkästi influenssan jälkeen – lue 7 tapaa suojautua

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Pfizer
Pneumokokki iskee herkästi influenssan jälkeen – lue 7 tapaa suojautua
Krooniset keuhkosairaudet moninkertaistavat riskin sairastua pneumokokkitautiin. Myös toipuminen on hitaampaa kuin perusterveillä ihmisillä.
Julkaistu 7.2.2019

Jos sinulla on krooninen hengityselinsairaus, kuten astma, keuhkoahtaumatauti tai keuhkolaajentuma, riskisi sairastua pneumokokkitauteihin voi olla jopa kuusi kertaa suurempi kuin terveillä samanikäisillä.

Jos sen lisäksi tupakoit, riskisi nousee tätäkin korkeammaksi

Krooniset keuhkosairaudet vaurioittavat keuhkoja ja heikentävät niiden kapasiteettia. Siksi pneumokokkitaudit puhkeavat keuhkosairaille tavallista herkemmin, ja niistä toipuminen on vaikeampaa.

Pneumokokkitauti tulee usein influenssan jälkiseuraamuksena, mikä kertoo sairauksien välisestä yhteydestä. Länsimaissa pneumokokkitaudit ja influenssa ovat yleisimpiä vakavia infektiotauteja. Pneumokokkisairaudet alkavat yleistyä jo 50 vuoden iässä, mutta suojautumalla voit ennaltaehkäistä niitä, ylläpitää terveyttäsi ja elää mielekästä arkea.

Keuhkokuume voi viedä sairaalaan

Pneumokokki on bakteeri, joka saattaa elää terveen ihmisen nenänielussa aiheuttamatta sen suurempaa harmia. Jos vastustuskyky jostain syystä heikkenee, pneumokokkibakteeri voi muuttua harmittomasta vaaralliseksi.

Pneumokokkibakteerit leviävät pisaratartuntana aivastaessa ja yskiessä. Bakteerit saattavat tarttua myös pinnoista, kuten ovenkahvoista ja hissin nappuloista. Ne voivat aiheuttaa paitsi lieviä korva- ja poskiontelotulehduksia, myös vakavia infektioita, kuten keuhkokuumeen, verenmyrkytyksen tai aivokalvotulehduksen.

Kroonisen keuhkosairauden hyvä hoito ehkäisee pneumokokkitauteja. Siksi on tärkeää noudattaa lääkärin määräämää lääkitystä ja käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa.

Pneumokokki-infektio voi pahentaa keuhkosairauden oireita ja toisaalta, jos perussairautesi hoito ei ole tasapainossa, saat pneumokokki-infektion muita herkemmin.

Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume voi viedä voimia ja rajoittaa sekä hankaloittaa jokapäiväistä elämää ja arjen askareita merkittävästi. Se voi johtaa pitkiin sairauslomiin ja viedä jopa sairaalahoitoon. Keuhkokuumeen myötä voit jäädä pitkäksi aikaa paitsi arjen pienistä iloista, kuten harrastuksista tai vaikkapa saunomisesta.

Rokottautuminen tuo suojaa

Rokottautuminen on tutkittu tapa ehkäistä pneumokokkitauteja.

Se ei kuitenkaan tuo täydellistä suojaa esimerkiksi keuhkokuumeelta, koska sitä aiheuttavat myös muut bakteerit ja virukset.

Rokottautumisesta kannattaa keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa. Kun rokottautuminen tapahtuu oikeaan aikaan, saavutetaan mahdollisimman hyvä suoja. Alle viisivuotiaat lapset rokotetaan rokotusohjelman puitteissa neuvoloissa, mutta aikuisten täytyy huolehtia suojautumisestaan itse. Koska influenssa ja pneumokokkitaudit kulkevat käsikkäin, kannattaa harkita rokottautumista molempia vastaan.

Mitä useampi ihminen rokottautuu, sitä parempi laumasuoja saavutetaan. Tällöin entistä suurempi osa ihmisistä välttää ikävän pneumokokkitaudin.

Krooninen hengityselinsairaus hidastaa toimintakyvyn palautumista pneumokokkitaudin ja mahdollisen sairaalahoidon jälkeen. Myös tämän vuoksi rokottautumista kannattaa harkita.

7 tapaa suojautua pneumokokilta

1. Pese kädet

Koska pneumokokkitaudit leviävät pisaratartuntana ja käsikontakteissa, käsien huolellinen pesu on tärkeää. Ota sormukset pois ja kostuta kädet. Hiero saippuaa käsiin noin minuutin ajan, puhdista huolella sormien välit ja peukalonhanka. Huuhtele ja kuivaa kädet hyvin. Sulje hana paperilla tai kyynärpäällä. Käsidesi ei korvaa käsienpesua, se on vain niitä tilanteita varten, joissa käytettävissä ei ole vettä eikä saippuaa. Yski ja aivasta hihaan tai nenäliinaan.

2. Syö monipuolisesti

Ruokavaliossa kannattaa suosia suojaravintoaineita ja kuituja sisältäviä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä huolehtia riittävästä proteiinien ja hyvien rasvahappojen saannista.

3. Nuku ja lepää

Unen merkitys hyvinvoinnille ja terveydelle tunnetaan yhä paremmin. Varsinkin perussairauden kanssa levon merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä sairaus ja lääkitys verottavat voimia. Uni huoltaa aivoja ja vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa.

4. Tee asioita, joista nautit

Vaikka stressiä ei voi elämässä välttää, varaa edes pieniä hetkiä rentoutumiseen ja tee asioita, joista saat hyvää mieltä. Näin jaksat paremmin myös pitkäaikaissairauden kanssa.

5. Harkitse rokottautumista

Rokottautuminen on yksi hyvä keino suojautua pneumokokkitauteja vastaan. Rokottautuessa elimistöön viedään osia pneumokokkibakteerista, jotka immuunijärjestelmä seuraavan kerran kohdatessaan tunnistaa.

On hyvä muistaa, että esimerkiksi keuhkokuumetta voivat aiheuttaa myös muut bakteerit ja virukset, joilta rokottautuminen ei suojaa. Myös yleiskunto ja infektiopaine eli se, minkälaisissa olosuhteissa elät, vaikuttavat siihen, miten tehokkaan suojan rokottautuminen antaa.

6. Liiku säännöllisesti

Liikunta parantaa lihaskuntoa, vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen, vahvistaa immuniteettiä, rentouttaa, nostaa mielialaa sekä syventää unen laatua. Jokainen askel tekee hyvää.

7. Lopeta mahdollinen tupakointi

Tupakoinnin lopettaminen laskee riskiä sairastua infektiotauteihin. Lopettamisen tueksi on tarjolla monenlaista apua. Muista myös kohtuus alkoholissa.

Faktaa pneumokokista

Pneumokokki on pallonmuotoinen kokkibakteeri, jota ympäröi polysakkaridikapseli.

Sokerikuori on eräänlainen naamio, jolla pneumokokki hämää kehon puolustusjärjestelmää. Pneumokokista tunnetaan yli 90 erilaista muotoa, joista noin 30 aiheuttaa valtaosan pneumokokkitaudeista. Suomessa keuhkokuumeeseen sairastuu vuosittain noin 60 000 ihmistä, ja heistä puolet tarvitsee sairaalahoitoa. Pneumokokki on tärkein sairaalan ulkopuolella puhkeavien keuhkokuumeiden aiheuttaja.

Vakavien infektioiden aiheuttajana pneumokokki on aikuisilla yleinen. Pneumokokkibakteerit aiheuttavat vuosittain kymmeniä tuhansia tauteja.

Sairastumisvaarassa ovat pienet lapset, joiden vastustuskyky ei ole vielä kehittynyt, vanhukset sekä ihmiset, joiden vastustuskyky on heikentynyt perussairauden tai lääkityksen vuoksi. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, krooniset hengityselinsairaudet, sydänsairaudet sekä tulehdukselliset sairaudet.

Myös immunosuppressiivinen lääkitys, jota käytetään esimerkiksi reumapotilailla ja elinsiirteen saaneilla, altistaa pneumokokkitaudeille. Samoin tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Usein pneumokokkitaudit liittyvät perussairauden pahenemisvaiheisiin.

Tunnista pneumokokkitautien oireet

Pneumokokkitaudit voivat pahimmillaan viedä sairaalaan.

Keuhkokuume voi olla kuumeeton

Keuhkokuume on vakava infektio, joka tulee usein jonkin muun infektiotaudin, kuten influenssan, jälkitautina. Keuhkokuume on keskimääräistä yleisempi tupakoijilla, kroonista keuhkosairautta, kuten astmaa tai keuhkoahtaumaa (COPD) sairastavilla, alkoholisteilla sekä ikääntyneillä.

Keuhkokuumeen yleisiä oireita ovat selkeä sairauden tunne, pahoinvointi, hengenahdistus, kova yskä, kylki- tai vatsakipu sekä nopeasti korkeaksi nouseva kuume. Iäkkäillä tauti voi olla kuumeetonkin, ja jopa alilämpö on mahdollista. Heillä sairauden ainoa oire saattaa olla sekavuus.

Bakteeriperäistä keuhkokuumetta hoidetaan usein sairaalassa suonensisäisillä antibiooteilla. Lievemmissä tapauksissa potilas voi olla kotona tablettihoidolla. Joskus tarvitaan tehohoitoa sairaalassa.

Verenmyrkytys romahduttaa voinnin nopeasti

Jos pneumokokkibakteeri pääsee verenkiertoon esimerkiksi keuhkokuumeen myötä, yleiskunto voi romahtaa muutamassa tunnissa. Sekavuus ja korkea, horkkamainen kuume on tavallista. Iho saattaa tuntua kylmältä ja nihkeältä, sillä keho yrittää säästää verta tärkeille elimille, kuten sydämelle ja aivoille.

Pahimmillaan verenmyrkytys voi johtaa septiseen sokkiin ja monielinvaurioon. Kuolleisuus tautiin on suuri. Sepsistä epäiltäessä pitää hakeutua viipymättä lääkäriin. Tautia hoidetaan antibiooteilla, joskus tarvitaan myös hengityskonehoitoa.

Aivokalvotulehdus aiheuttaa kovaa päänsärkyä

Aivokalvotulehdukselle tyypillisiä oireita ovat raju päänsärky, valonarkuus, tajunnan häiriöt, pahoinvointi ja joskus niskajäykkyys. Sairaalahoitoon pitää päästä nopeasti. Tautia hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla.

Kuolleisuus bakteeriperäiseen aivokalvotulehdukseen on suuri, noin 10–20 prosenttia. Usein toipuneille jää neurologisia oireita, kuten kognitiivisia ongelmia tai kuulo- ja näköhäiriöitä.

Kommentoi »